Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Jugović: Preduzeti mjere za povećanje prijema djece u vrtić na području Pala

Izvor: Srna

Načelnik opštine Pale Boško Jugović najavio je danas da će opštinska uprava prioritetno preduzeti mjere da se pokušaju stvoriti uslovi za povećanje prijema djece u ovdašnjoj predškolskoj Javnoj ustanovi “Bubamara”, ali i u dva privatna obdaništa na području te lokalne zajednice.

“Nastojaćemo da povećamo prijemni kapacitet vrtića, imajući u vidu činjenicu da postoje značajne potrebe za tim”, rekao je Jugović. Jugović je najavio da će od danas krenuti u ubrzane aktivnosti kojima će uspjeti da u značajnoj mjeri, a u skladu sa zakonskim kriterijumima, omoguće prijem dodatnog broja mališana u predškolske ustanove.

Načelnik Pala je rekao da će se sastati i sa direktorima javne i privatnih predškolskih ustanova, da bi se uz podršku opštine u najvećoj mogućoj mjeri pokušao povećati dodatni prijem mališana. Prema njegovim riječima, iako je prošle godine otvoren novi objekat i proširen kapacitet vrtića “Bubamara” za dodatnih 120 mjesta, lokalna zajednica je suočena sa poteškoćama da maksimalno odgovore potrebama, odnosno interesovanju roditelja koji žele svoju djecu da upišu u predškolsku ustanovu.

On je napomenuo da je opština Pale angažovana u svakom obliku, pa i po osnovu sufinansiranja kojim se pokrivaju tržišna poskupljenja boravka djece u vrtićima. “Ponosni smo na činjenicu da smo sredina u kojoj ima djece, kao što smo ponosni i na to što iz godine u godinu unapređujemo pronatalitetnu politiku i povećavamo budžetska izdvajanja po tom osnovu”, rekao je Jugović.

On je istakao da je evidentno da će već naredne godine morati da planiraju i dodatno proširenje smještajnih kapaciteta vrtića “Bubamara”, jer im je cilj da svi roditelji sa područja Pala mogu svoju djecu da upišu u vrtić. Načelnik Pala je rekao da opština već realizuje aktivnosti koje su usmjerene ka tom cilju, naglasivši da je u objektu Osnovne škole “Mokro” u istoimenom naselju u toku adaptacija određenih prostorija, koje će već od ove godine koristiti Javna ustanova “Bubamara”.

“Ti radovi su u toku i očekujem da će početkom septembra biti okončani. Omogućiće se da tridesetak mališana sa tog područja koji su već prijavljeni, usluge vrtića prvi put koriste u Mokrom, umjesto na Palama, što će predstavljati i značajnu olakšicu i smanjenje troškova njihovim roditeljima”, pojasnio je Jugović.

Filter 2019