Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Uroš Bjelica predsjednik Unije studenata Srpske

Izvor: Srna

Uroš Bjelica, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izabran je za predsjednika Unije studenata Republike Srpske na konstitutivnoj sjednica ovog tijela koja je održana danas u Istočnom Sarajevu.
Bjelica je izjavio novinarima da je na ovu funkciju izabran jednoglasno i zahvalio svim članovima Unije studenata na ukazanom povjerenju, izrazivši nadu da će to i opravdati u narednom periodu.

Govoreći o narednim aktivnostima, Bjelica je najavio da će prva u nizu biti obilježavanje Dana srpskog jedinstva 15. septembra, a centralni događaj organizovan u Istočnom Sarajevu.

“Razgovarali smo i sa predstavnicima krovne studentske organizacije iz Srbije. Oni će doći da podrže našu aktivnost i očekujemo da ćemo tada da okupimo od 1.500 do 2.000 studenata i pošaljemo jasnu poruku jedinstva, da dišemo kao jedna duša. Nastavlja se saradnja studenata Republike Srpske i Srbije koja će se i intenzivirati sprovodeći zajedničke aktivnosti”, istakao je Bjelica.

Bjelica najavljuje da slijedi jača bora za poboljšanje studentskog standarda.

“Osim edukativnih projekata, koji su i zabavnog karaktera, Unija studenata je uključena i u infrastrukturne projekte i cilj je da se završe započeti, kao što je izgradnja studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, kao i zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Imaćemo i određene sastanke da se krene u proceduru izgradnje zgrade Muzičke akademije i Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, istakao je Bjelica.

On je dodao da će biti i nova inicijativa Unije studenata za izgradnju studentskih domova i fiskulturne sale u Bijeljini.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Vladan Gačić, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je na ovu funkciju izabran jednoglasno jer bi studenti oba javna univerziteta trebalo da sarađuju na svim projektima koji se bave studentskim pitanjima u Srpskoj.

On navodi da je nedavno dogovorena izgradnja studentskog odmarališta sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a više informacija će biti poznato po završetku projektne dokumentacije.

“Osim toga, imamo i projekat u vezi sa stvaranjem studentskog servisa za zapošljavanje studenata pri Univerzitetu u Banjaluci”, istakao je Gačić.

Prema njegovim riječima, studenti ne bi trebalo da se dijele, jer postoje dva javna univerziteta koja je potrebno čuvati, jer su oni u suštini Republika Srpska.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić je poželio uspješan rad novom sazivu Unije studenata Republike Srpske, uz želju da budu bar malo bolji od prethodnika, jer je cilj popravljati se svakodnevno.

Kulić je zahvalio prethodnom rukovodstvu Unije studenata na posvećenom i predanom radu visokom obrazovanju u Republici Srpskoj.

“Danas me posebno oduševio način rada i funkcionisanja Unije studenata. Raduje me da se studenti o svim stvarima jednoglasno dogovaraju, da imaju isti status oba univerziteta što je jeste cilj svih nas”, istakao je Kulić.

On je dodao da će podržati ideje koje imaju predstavnici Unije studenata Republike Srpske.

“Oni kao mladi ljudi imaju pravo da maštaju o boljem životu u Republici Srpskoj i mi koji radimo na univerzitetima i Vlada Republike Srpske bi trebalo da učinimo sve da oni i ostanu u Srpskoj, jer su nešto najbolje što imamo i oni će je mijenjati na bolje”, smatra Kulić.

Filter 2019