Sat. Aug 20, 2022
ћирилица /latinica

Specijalna bolnica za psihijatriju u Sokocu: Uz pomoć prijatelja lakša borba s krizom

Izvor: Glas Srpske

Specijalna bolnica za psihijatriju u Sokocu, uprkos brojnim problemima koji otežavaju njeno poslovanje, zahvaljujući podršci društveno odgovornih kompanija i pojedinaca i u kriznim vremenima uspijeva korisnicima pružiti adekvatnu uslugu.

Rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj se zbrinjavaju i liječe pacijenti sa najtežim oblicima duševnih oboljenja, organizovan je kroz šest odjeljenja i radnookupacionu terapiju, a situacija u kojoj se trenutno nalaze daleko je od zavidne.

Vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice za psihijatriju u Sokocu Dragan Bulajić, koji je na tu funkciju došao početkom aprila, kaže da su suočeni sa ogromnim naslijeđenim dugovima.

“Najveći je kredit od 2,5 miliona KM koji je sada došao na naplatu sa mjesečnom ratom u iznosu od 26.000 KM. Zatekao sam i brojne neplaćene račune. Dug za vodu iznosi 45.000, za lož-ulje 81.000, struju 22.000 KM. Dobavljačima hrane i voća dugujemo 12.000, a mesarama 8.000 maraka”, nabraja Bulajić.

Pobrojani dugovi u velikoj mjeri im otežavaju poslovanje jer mjesečna tranša koju dobijaju od Fonda zdravstvenog osiguranja RS i koja je jedini izvor finansiranja ove ustanove nije dovoljna za sve troškove.

“Mjesečna tranša do sada je iznosila 316.000 KM, ali budući da je došlo do povećanja plata od deset odsto, taj iznos je povećan na oko 340.000 maraka i ovih dana treba da dobijemo prvu uvećanu. Od tog novca isplaćujemo plate, rate kredita, prevoz radnika, pa nam za hranu i servisiranje rada bolnice ne ostaje mnogo”, priča Bulajić i dodaje da zapošljavaju 127 radnika, od kojih su po sistematizaciji radnih mjesta tri višak.

Kako bi prebrodili ovu krizu, Bulajić kaže da su se obratili brojnim prijateljima i firmama za pomoć. Među prvima se javila kompanija “m:tel”, od koje je tražio pomoć u isplati novčanih nagrada pacijentima na radnoj terapiji.

“Posjedujemo vrt sa dva plastenika u kojima sijemo paprike, paradajz, krastavac, krompir i drugo povrće za bolničku kuhinju. Pacijentima koji rade u vrtu isplaćujemo simbolične naknade, a kada sam preuzeo funkciju, one im nisu bile isplaćene od novembra prošle godine. Kompanija “m:tel” izašla nam je u susret i donirala novac kojim smo isplatili te nagrade za dva mjeseca”, rekao je Bulajić i uputio apel i drugim kompanijama u Srpskoj da im pomognu, naglašavajući da njihovo malo njima znači mnogo.

Ističe da im je svaka pomoć dobrodošla kako bi zakrpili bar neku od mnogobrojnih rupa. 

“Pomoć u novcu pružili su nam i načelnici Kalinovika, Gacka, Istočnog Novog Sarajeva te gradonačelnik Istočnog Sarajeva, a i Fond zdravstva ima mnogo razumijevanja kada nam se pojave vanredni troškovi. “Mikrofin” nam je skoro donirao određeni iznos za hranu, kao i firma “Power”, kazuje Bulajić koji je zahvalio i šumskom gazdinstvu u Sokocu koje im redovno priskače u pomoć.

Uslovi

Bolnica u Sokocu trenutno ima 144 pacijenata, a uslovi su, kaže Dragan Bulajić, više nego zadovoljavajući, izuzev na ženskom akutnom odjeljenju.

“I taj problem će uskoro biti prošlost. Vlada RS odobrila nam je 94.000 KM sa PDV-om za rekonstrukciju sprata na kojem je smješteno muško akutno odjeljenje. Plan je da nakon rekonstrukcije na taj sprat prebacimo i muško produženo odjeljenje, a u njihove sadašnje prostorije prebacimo žensko akutno jer su uslovi tu daleko bolji”, pojasnio je Bulajić.

Filter 2019