Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Situacija pod kontrolom, apel građanima na odgovorno ponašanje

Izvor: Srna

Na području grada Istočno Sarajevo, zbog dužeg perioda visoke temperature vazduha, bez padavina, povećan je broj poziva i intervencija vatrogasaca na terenu, ali je situacija zasad pod kontrolom, potvrđeno je Srni iz gradske Teritorijalne vatrogasne jedinice.
Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin apelovao je da se stanovništvo ponaša u skladu sa zakonskim propisima kada je riječ o zaštiti okoline od požara.

Prema njegovim riječima, na dnevnom nivou bude oko četiri-pet poziva građana za intervenciju vatrogasaca, što je u ovom periodu stalna brojka.

Vukadin je istakao da je u 99 odsto slučajeva uzročnik požara ljudski faktor, te da su svi požari na otvorenom prostoru – radovi u šumama, izletišta, spaljivanje korova ili pokošene trave.

On je naveo da je za očekivati da u narednoom periodu bude više intervencija, te apelovao da se građani ponašaju u skladu sa zakonom o zaštiti od požara, bilo da se radi o izletištima, obradi imanja i slično.

“Dakle, da se izbjegava bilo kakvo korištenje otvorene vatre. Ako je to zbog nekih aktivnosti neophodno, onda vatra mora da bude pod strogom kontrolom i da se građani obrate najbližoj vatrogasnoj stanici kako bi bili u pripravnosti”, istakao je Vukadin.

On je napomenuo da u ovom periodu imaju puno aktivnosti i da je na području grada i nestašica vode za piće.

“Izvorišta polako presušuju i dodatno smo angažovani, jer stanovništvo ne možemo da ostavimo bez vode”, dodao je Vukadin.

Vukadin je napomenuo da je na nivou BiH aktivan besplatan broj 123 za prijavu.

“Novina je da kada poziv uputite sa mobilnog broja, dobijate najbližu vatrogasnu stanicu i brže se interveniše”, dodao je Vukadin.

Filter 2019