Sun. Aug 7, 2022
ћирилица /latinica

Saradnja Srpske i Vakajama perfekture iz Japana

Izvor: Filter

Krajem prošle sedmice, 30. juna, održana je onlajn svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između japanskog grada Susami iz Vakajama prefekture i opštine Jezero iz Republike Srpske. Ovoj svečanosti, osim predstavnika iz Republike Srpske i Vakajama prefekture, prisustvovali su i NJ.E. Makoto Ito, ambasador Japana u BiH, i NJ.E. Siniša Berjan, ambasador BiH u Japanu.


Sporazumom su, zbog brojnih sličnosti dvije lokalne zajednice, definisane oblasti buduće saradnje Grada Susami i opštine Jezero.
U proteklih 26 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, ovo je prvi zvaničan Sporazum o bratimljenju lokalnih zajednica iz Japana i Republike Srpske i BiH, a u narednom periodu očekuje se potpisivanje još dva slična sporazuma sa gradovima iz Republike Srpske.


Veliki broj medijskih kuća iz Japana pratio je onlajn svečanost bratimljenja, između ostalih i najpopularniji i najgledaniji japanski TV kanal, tzv. NHK kanal. Veliku pažnju medija privuklo je i predavanje ambasadora Berjana, održano u sportskom centru grada Susami pred velikim brojem srednjoškolaca, stanovnika i visokih
zvanica iz grada i prefekture Vakajama. Predavanje je prethodilo svečanoj ceremoniji bratimljenja.


Dan poslije, 01. jula, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) i državni Univerzitet iz Vakajame osnovan 1949. godine, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina. Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa.


Po završetku ceremonije potpisivanja, ambasador Berjan je, obzirom na okolnosti i nemogućnost ličnog prisustva rukovodstva UIS-a na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora UIS-a, prof. dr Milana Kulića, sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske.


Posebno je važno istaći inicijative za ekonomsku saradnju, s obzirom na to da postoji veliki interes pojedinih japanskih kompanija iz Vakajama prefekture za uvoz organskih prehrambenih i organskih kozmetičkih proizvoda iz Republike Srpske.
Prve testne količine organskog ajvara, organskog kupinovog vina, rakije i organske kozmetike iz Republike Srpske, nakon višemjesečnih dogovora i procedura na obje strane, već su transportovane u japansku prefekturu Vakajama.

Filter 2019