Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Održana komemoracija prim. dr Branki Pekić Semiz

Izvor: Filter

U sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo održana je komemoracija prim. dr Branki Pekić Semiz. Od nje se oprostila porodica, brojne kolege, prijatelji i građani.

U ime kolega sa Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice “Srbija” obratila se dr Gordana Vuković.

“Naša Gara, kako smo te zvali, prijatelj svima, nezamjenjiva koleginica i šefica… Posle dugih i teških dežura koje smo iznosili rame uz rame, uz tvoje vještine i vješte instrukcije svi smo se osjećali sigurnije. Uvijek si bila spremna za naša druženja, šalu i smijeh. Bila si tu za nas u svim životnim okolnostima, a nisi dozvolila da mi budemo uz tebe kada ti je bilo najteže.O tvojim profesionalnim uspjesima nećemo govoriti, neka o tome govore sva djeca rođena u ratu i posle rata. Mi najbolje znamo koliko si bila posvećena pacijentima, davala sebe i nikada se nisi štedila. Sjećanje na tebe trajaće vječno”, rekla je, između ostalog, dr Vuković.

Dr Slavko Ždrale, predsjednik Upravnog odbora Bolnice “Srbija” rekao je da doktori tuđu muku nose na leđima a svoju u malom džepu. Prisjećajući se posljednjeg susreta sa dr Pekić Semiz, Ždrale je govorio i o najljepšim uspomenama koje ga vežu za njen život i rad, ali i samom upoznavanju pri formiranju Bolnice Kasindo.

“Kada sam pri preseljenju sa Ilidže u Kasindo i formiranju bolnice gladao dosijee primljenih radnika o njima sam dobijao i usmjene informacije. Za Branku su mi rekli: “To je doktorka koja je nakon poroda bila mobilisana i poslana na prvu liniju u cilju sanitetskog zbrinjavanja. Od obaveza nije mogla ni kući doći da nahrani svoga sina. Sa čuvenim Vladom Mehmedbašićem pomogla je u brojnim porođajima i pod svjetlima farova.” Bio sam impresioniran. Kada sam je upoznao shvatio sam da u toj mladoj osobi niskoga rasta stoji samo želja za radom i napretkom i to je i činila”, rekao je Ždrale.

Dr Pekić Semiz bila je jedan od najpožrtvovanijih i najvrijednijih ljekara Bolnice “Srbija”, istakao je direktor ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija.

“Ovaj tragični gubitak je veliki za njenu porodicu pa za nas, njen kolektiv, a i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju. Za njen trud, rad i doprinos zauvijek smo zahvalni. Meni, lično, je bila veliki oslonac i uvijek spremna da posavjetuje”, rekao je, između ostalog, Šešlija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je istakao da je doktor Branka Pekić Semiz bila vrhunski stručnjak i da je svaki susret sa njom bio poseban. On je naglasio da smrt ne može pobijediti život koji je donosio i doprinosio stvaranju mnogih drugih života, te da doktorka Branka nastavlja da živi u srcima više od dvije i po hiljade djece kojima je pomogla da dođu na ovaj svijet.

Od doktorice Branke oprostili su se i njeni sin i sestričina.

Biografija

Dr Branka Pekić Semiz rođena je 8. 4. 1962. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na Ilidži. Diplomirala je 1986. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a specijalistički ispit položila je 1997. godine u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dok je supspecijalistički ispit iz perinatologije položila 2004. godine u KCU u Sarajevu.

U Bolnici “Srbija” bila je načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva u periodu od 2002. do 2005. godine, od 2007. do 2015. godine i od 2019. do danas.

Titula primarijusa dodijeljena joj je 7. 4. 2022. godine.

Ljekarski staž obavila je na UMC-U na Klinici na ginekologiju i akušerstvo, a kao ljekar opšte prakse bila je zaposlena u domovima zdravlja u Goraždu i na Ilidži, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Famos“.

Period od 1992. do 1995. godine provela je ratnom porodilištu na Ilidži, a uz to bila je šef urgentne službe u Domu zdravlja Srpska Ilidža.

Aktivno je učestvovala u radu Predsjedništva Udruženja ginekologa-opstetričara Republike Srpske, te Skupštine Društva doktora Republike Srpske. Objavila je više radova koje je prezentovala na velikom broju stručni sastanaka u BiH i Srbiji. Kao vanjski ocjenjivač bila je angažovana u Agenciji za sertifikaciju i akreditaciju zdravstvenih ustanova Republike Srpske.

Prim. dr Branka Pekić Semiz sahranjena je na porodičnom groblju na Ilidži.

Filter 2019