Sat. Aug 20, 2022
ћирилица /latinica

Milica Kovačević, student biohemije: Volim da učim i da znam, ali nisam takmičarski tip

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Milica Kovačević, student je druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, smjer Biohemija. Završila je gimnaziju i muzičku školu  kao odličan učenik tokom sve četiri godine u  Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“. Tokom muzičkog obrazovanja ostvarivala je izuzetno zapažene rezultate, svira klavir, ali je studije, ipak, nastavila u drugom pravcu.

„Tokom osnovne i srednje škole, trudila sam se da svakoj oblasti ljudskih interesovanja posvetim jednaku pažnju koju nesumnjivo zavređuju. Na taj način sam pokušala da otkrijem koja oblast mi je najzanimljivija i kojoj bih željela da posvetim  svoj život na neki način“, kaže Milica i objašnjava da gimnazija pruža nevjerovatan dijapazon znanja i da u kombinaciji sa muzičkom školom taj dijapazon postaje još širi i kompleksniji.

Ono što je za Milicu bilo presudno u izboru fakulteta, kako kaže, bila je njena dječija vizija budućnosti, kada je još kao mala djevojčica sebe zamišljala kao naučnicu koja radi u laboratoriji.

„Veliki uticaj na mene imala je čuvena poljska naučnica Marija Kiri, koja se nije bavila konkretno biohemijom, ali je generalno na području hemije  pomjerila granice, čime je inspirisala mnoge mlade umove“, ističe Milica.

Nastavlja da je gotovo svakodnevno provodila 11 časova u školi, te da je posljedično, kako kaže, htjela to ili ne, morala zapostaviti svoj društveni život i ostale vanškolske aktivnosti.

„Ono što je to dodatno otežavalo bila je česta kritika mojih prijatelja iz razreda, ali i porodice koja se žalila kako više vremena provodim u školi, nego u kući s njima“, kaže Milica i dodaje da se uprkos svemu trudila da se fokusira na svoj cilj, te da zanemari „kamenčiće spoticanja“ koje je nalazila na putu, što se svakako pokazalo kao uspješno.

Milica, iako vrlo talentovana i muzički obrazovana, ne potiče iz porodice muzičara. Za njeno muzičko usmjerenje zaslužan je porodični prijatelj, koji je kada je Milica imala pet godina prepoznao njen talenat i predolžio joj da se učlani u  hor. Kasnije je, takođe, na njegovo insistiranje upisala Školu za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu, koju je završila kao Vukovac.

„U mojoj porodici, u nekoj bližoj prošlosti koja mi je poznata, niko se nije bavio muzikom. Uprkos tome, brat, sestra i ja imamo odličan sluh“, kaže Milica i nastavlja da joj je po završetku osnovne muzičke škole, bilo nezamislivo da svoje školovanje nastavi bez muzike, zbog čega je odlučila da upiše i srednju muzičku školu. Međutim, sa upisom fakulteta nastavak njenog muzičkog obrazovanja nije bio jednostavan da se organizuje, zbog čega je odlučila da ne upisuje muzičku akademiju.

Milica naglašava da je muzika idalje u njenom životu, iako malo manje u profesionalnom obliku.

Kovačević stidljivo otkriva da tokom školovanja, iako je išla na takmičenja i ostvarivala zapažene rezultate, nikada nije bila takmičarski tip.

„Voljela sam da učim i da znam, ali to nisam željela da ističem i da se prikazujem ljudima u tom svjetlu“, objašnjava Milica i dodaje da je takmičenje koje joj je ostalo posebno urezano u sjećanje zbog druženja i lijepe atmosfere bilo Republičko takmičenje muzičkih škola 2019. godine.

Član je SPD „Sloga“ od 2019. godine. Već tri i po godine, kako kaže, uživa u svakom odlasku na probu, gdje se napuni pozitivnom energijom kroz pjevanje i razgovor sa ostalim članovima.

„Zbog korone, mnoge stvari u ljudskim životima su se poremetile, a jedna od njih je bio i hor. Jedan određeni period nismo bili u mogućnosti da održavamo probe uživo. U ovom nekom „postkoronskom“ vremenu trudimo se da se sa probama i nastupima vratimo u tempo kakav je bio prije korone“, kaže Milica, te dodaje da su skorašnji nastupi, od kojih posebno  izdvaja izvanredni Vaskršnji koncert u hramu Svetog Save na Vračaru, ukazuju na to da su na dobrom putu da ostvare svoje ciljeve.

Ova uspješna djevojka posebnu ljubav njeguje i prema stranim jezicima. Tečno govori engleski, a služi se francuskim i  slovenačkim jezikom. Na pitanje kako je odlulčila da uči slovenački, kaže da joj to nije bilo u planu, zbog svoje ne baš značajne upotrebljivosti.

„Kada sam upisala fakultet, prijateljica mi je predložila da se prijavimo za pohađanje slovenačkog jezika kao fakultativnog predmeta na Univezitetu u Sarajevu. Meni se to učinio kao interesantan prijedlog, te sam odlučila da pokušam. Vremenom sam shvatila da se nisam pokajala, jer sam kao dobar student uspjela dobiti stipendiju za pohađanje dvosedmičnog Seminara slovenačkog jezika, kulture i književnosti u Ljubljani, koji mi je donio jedno predivno i nezaboravno iskustvo“, objašnjavana Milica, i dodaje da se sa seminara vratila prošle sedmice, te da je još pod lijepim utiscima.

Milica, iako veliki ljubitelj i poznavalac muzike, jezika i društvenih nauka, ipak je vrlo zadovoljna studijskim programom koji je izabrala, te je odlučna da time želi da se bavi.

Objašnjava da je biohemija oblast koja zahtijeva kreativnost, te da uvijek postoji prostor da se usavršava i otkrije nešto novo, jer je nauka takva da se konstantno razvija i da napreduje.

Kada je riječ o muzici vrlo svjesno objašnjava da će ona uvijek biti prisutna u njenom životu, te da idalje nije kasno da udluči da upiše i muzičku akademiju.


Filter 2019