Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /latinica

Letom iznad Romanije ostvaruju snove

Izvor: Glas Srpske

Članovi sokolačkog Aerokluba “Soko” ispunjavaju dječije snove avanturistima koji maštaju da se vinu među oblake, a onima koji se plaše letenja i visine pomažu da prebrode taj strah.

Jedan od članova ovog aerokluba Miroslav Vidojević istakao je da je prije početka sezone letenja na Romaniji pripremljena poletno-sletna staza za ultralake letjelice na Glasinačkom polju. Pored ove staze, udaljene 200 metara od magistralnog puta Sarajevo – Rogatica, postavljena je i kamp kućica koja služi kao privremena prostorija kluba na terenu. Iako se na ovom prostoru leti prvenstveno iz ljubavi, članovi “Sokola” žele ovu lijepu priču da podignu i na viši nivo.

– Klub trenutno raspolaže sa dva motorna zmaja, šest slobodnih i četiri motorna paraglajdera, a radijus njihovog kretanja je do 200 kilometara – kaže Vidojević.

Dodaje da je najviše zainteresovanih za let motornim zmajem sa dva sjedišta.

– Tim zmajem upravlja pilot i instruktor motornog zmajarstva i on je veoma bezbjedna letjelica u kategoriji ultralakih. Pri povoljnim meteorološkim uslovima dnevno uradimo od deset do dvadeset “tura” sa zainteresovanima. Ljudi koji dolaze najčešće žele da ispune dječije snove da lete ili jednostavno da se suoče sa strahom od letenja i visine – naglašava Vidojević.

Od dodaje i da motorni zmaj posjeduje padobran koji spušta letjelicu sa posadom u slučaju ulaska u nepovoljne meteorološke uslove ili velikih oštećenja na konstrukciji.

Predsjednik Aerokluba “Soko” i konstruktor lakih aviona Bratislav Perić sam je konstruisao nekoliko motornih zmajeva, a kaže da je po odgovarajuće dijelove išao čak do Švedske.

Ističe da će fokus u narednom periodu biti pronalazak prostorija kluba i izgradnja hangara za smještaj letjelica i opreme.

– Taj hangar bi mogao biti i skromnijih dimenzija za barem tri letjelice motornog zmaja ili ultralakog aviona. Time bi se uslovi i vrijeme provedeno u vazduhu još više produžili – kaže on.

Kako kaže predsjednik Skupštine “Sokola” i jedan od operatora letjelišta “Glasinac” Saša Stanar, pored hangara i prostorija, još jedna od bitnih stvari koju žele da urade ove godine jeste registracija poletišta, u čemu imaju i podršku lokalne zajednice.- Prikupljamo potrebnu dokumentaciju, saglasnost opštine za korišćenje terena za poletište smo dobili, a čekamo i usaglašavanje između Direkcije za civilnu avijaciju i Direkcije za pružanje vazduhoplovnih usluga BiH i nadamo se da ćemo poletište registrovati do kraja tekuće godine – navodi Stanar.

On dodaje i da su osnivači Aerokluba “Soko” zaljubljenici u letenje, te nastoje da ovaj sport zaživi u ovoj regiji, a da letjelište postane mjesto okupljanja mladih jer, kako kaže, nije mnogo potrebno da čovjek zavoli visine.

– Romanijska regija ima sve uslove da omogući ljudima užitak u letenju ultralakim letjelicama, motornim zmajem ili motornim i slobodnim paraglajderima. Sve mlade koji ispunjavaju određene zdravstvene uslove možemo uputiti u zvanične centre za obučavanje i pružiti svu potrebnu pomoć pri edukaciji – zaključuje Stanar.

Podrška opštine

Veliku podršku entuzijasti okupljeni u klubu “Soko” dobijaju i od lokalne zajednice, a načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da je opština kandidovala prostor Glasinačkog polja u sklopu projekta Vlade Srpske u vezi sa izgradnjom nekoliko heliodroma na prostoru Srpske.

– Aeroklub “Soko” učestvovao je u izradi strategije razvoja turizma opštine, koji je jedan od prioriteta za razvoj Sokoca. Pored turizma, drvne industrije i poljoprivrede, naš cilj je i zdrava životna sredina, očuvanje prirodnog bogatstva i kulturno-istorijskog nasljeđa, zbog čega i podržavamo rad ovog kluba – kaže Bjelica.

Filter 2019