Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo: Apel za racionalnije trošenje vode

Izvor: Filter

S obzirom na velike vrućine i visoke temperature proteklih dana, zbog čega je evidentna enormna potrošnja vode koja prijeti da uruši uredno vodosnabdijevanje svih stanovnika grada, upućuje se apel stanovništvu da se voda iz gradskog vodovoda troši savjesno i racionalno za osnovne potrebe.

“U gradskom vodovodnom sistemu imamo dovoljne količine vode za sve potrošače ukoliko se voda troši racionalno i na način kako je propisano aktima koji to regulišu. Neracionalna i nenamjenska potrošnja za posljedicu ima povremeni slabiji pritisak u mreži, ubrzano pražnjenje rezervoara kao i narušavanje sistema vodosnabdijevanja a što kao krajnji rezultat ima otežano vodosnabdijevanje pojedinih dijelova našeg grada”, saopštili su iz Uprave ovog preduzeća.

KP „Vodovod i kanalizacija” a.d Istočno Sarajevo naglašava da u skladu sa članom 17. Zakona o komunalnim djelatnostima i članom 20. Odluke o vodovodu i kanalizaciji na području grada Istočno Sarajevo aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalijevanje zelenih površina, punjenje bazena, pranje pločnika, terasa i dvorišta, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamjensku potrošnju vode za piće.

Povećana potrošnja vode posebno je izražena u naseljima: Vojkovići, gdje potrošnja dostiže do 37 l/s sa prosječnih 16 l/s, te u Gornjem Kotorcu, Donjim i Gornjim Mladicama, Topliku kao i kod potrošača sa rezervoara Križ (ulice:Filipa Višnjića, Kasindolska, Jovana Dučića, Sokolska, Kolubarska, Branka Radičevića, Bojovića, Mladička, Zorana Borovine, Pavlovića, Gatačka, Grabska, Naselje slobode, Stefana Nemanje, Cara Lazara, Cara Dušana). Poređenja radi potrošnja od 37 l/s, koja u pojedinim periodima predstavlja potrošnju naselja Vojkovići, po međunarodnim standardima je dovoljno za 18500 stanovnika.

Ukoliko se trend nenamjenske i neracionalne potrošnje vode nastavi i narednih dana, KP “Vodovod i kanalizacija” a.d. Istočno Sarajevo, biće primorano da potrošače koji vodu koriste za navodnjavanje poljoprivrednih i zelenih površina, punjenje bazena, pranje pločnika i dvorišta privremeno isključi sa gradske vodovodne mreže u skladu člana 62. Odluke o vodovodu i kanalizaciji na području grada Istočno Sarajevo, i na taj način osigura da svi građani imaju dovoljno vode za osnovne potrebe, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja .

“Osim toga, neracionalna potrošnja podliježe kažnjavanju u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima. Poseban akcenat i neracionalna potrošnja je primjećena u zalijevanju poljoprivrednih površina u ranim jutarnjim časovima i predvečerju (od 18:30 do 21:30 časova).Kao što je već napisano, takvo ponašanje i ispuštanje velikih količina vode u bašte pravi velike probleme u gradskom sistemu vodosnabdijevanja uz ubrzano pražnjenje rezervorara. Napominjemo da gradski sistem vodosnabdijevanja NIJE SISTEM NAVODNJAVANJA i nije pravljen u tu svrhu. Iz tog razloga ako se takav trend nastavi osim isključenja sa mreže i kažnjavanja u skladu sa zakonom o komunalnim djelatnostima, razmatraće se i mogućnost ograničavanja dotoka vode za pojedina naselja u skladu sa brojem stanovika i stvarnim potrebama uvećan za određeni procenat”, upozoravaju iz ovog preduzeća.

Iz KP “Vodovod i kanalizacija” apeluju na stanovništvo da budu odgovorni i racionalni u korištenju vode u skladu sa Zakonom i ostalim propisima.

Filter 2019