Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

I za novu školsku godinu besplatni udžbenici u Srpskoj

Izvor: RTRS

I za narednu školsku godinu u Republici Srpskoj biće obezbijeđeni besplatni udžbenici za šta je izvojeno 4,5 miliona KM, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

“Besplatne udžbenike dobiće učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, učenici pobjednici republičkih takmičenja, zatim treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica i odlični učenici iz višečlanih porodica”, dodala je Trivićeva.

Kada je riječ o zaposlenima u prosvjeti, ona je istakla da će im od avgusta plata biti povećana, što je šesto povećanje u protekle tri godine.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je u skladu sa reformskim pravcima donesen novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te urađeno više novih nastavnih programa za osnovno i srednje obrazovanje.

“U osnovnom obrazovanju novi nastavni planovi i programi odnose se na digitalni svijet za treći razred, srpski jezik, matematika i likovna kultura za peti razred, istorija za sedmi i osmi razred, fizičko i zdravstveno vaspitanje za sedmi razred, biologija, geografija, fizika, tehničko obrazovanje, osnove informatike i likovna kultura za osmi razred, te matematika za deveti razred”, pojasnio je Damjanović.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, novine su, između ostalih, nastavni programi za opšteobrazovne i stručne predmete za treći razred za sva zanimanja u 13 struka, zatim za predmet Računarstvo i informatika za četvrti razred gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smjera, za predmete za drugi razred za zanimanja u okviru struke Kultura i umjetnost, zatim nastavni plan i standardi zanimanja – zubni tehničar i stomatološki tehničar u struci Zdravstvo, te nastavni program za prvi razred za navedena zanimanja.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić naglasio je da je za novu školsku godinu urađeno po 15 novih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, od čega 12 novih udžbenika za stručne predmete u srednjim školama.

Filter 2019