Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Izložba fotografija „Gdje ja stadoh, ti produži“ 1. avgusta

Izvor: Srna

Izložba fotografija originalne nošnje glasinačkog područja pod nazivom „Gdje ja stadoh, ti produži“, autora Marka Radovića, biće otvorena u Parohijskom domu Romanijske Lazarice na Sokocu u ponedjeljak, 1. avgusta.
Ova izložba je organizovana u okviru programa obilježavanja Dana i krsne slave opštine Sokolac – Svetog proroka Ilije.

Radović je rekao Srni da je u fokusu izložbe originalna nošnja sa glasinačkog područja, predstavljena kroz fotografije u boji koje su napravljene u autentičnom ambijentu, ali i starim crno-bijelim fotografijama.

Cilj izložbe je, kako kaže, podizanje svijesti o očuvanju tradicionlane kuturne baštine, a prije svega narodne nošnje, odnosno tog folkronog nasljeđa kroz nošnju.

„Fotografije su napravljene u autentičnom ambijentu na nekoliko lokacija i sa originalnim autentičnim preostalim narodnim nošnjama, koje sam sakupio ili pozajmio od poznanika“, naveo je Radović.

On je rekao da je počeo od ideje da područje Glasinca, sa koga i potiče, ima arhivu, odnosno banku tih fotografija, koje će ostati kao svjedok jednog vremena i života ljudi u njemu.

Radović se, kako kaže, i sam uvjerio pripremajući materijal za njegovu nedavno objavljenu knjigu „Narodna nošnja, igre i pjesme sa Glasinca“ da je fotografija i te kako važan izvor za naučnoistraživački rad.

On je izrazio žaljenje što na području Glasinca ima mali broj sačuvanih fotografija, koje su vrlo bitne kod sagledavanja jednog vremena iza nas, bez obzira što su crno-bijele i lošijeg kvaliteta u odnosu na današnje.

Radović naglašava da ove fotografije imaju i umjetnički dojam, jer su na njima predstavljeni i drugi momenti iz života predaka, te da su na neki način i arhiva tih mogućih kombinacija nošenja, nošnji i određenih mustri, koje su na ovaj način prikazane i biće sačuvane za neke dolazeće generacije.

Izložba fotografija „Gdje ja stadoh, ti produži“, nastalih u okviru istoimenog projekta, biće otvorena u ponedjeljak, 1. avgusta, u 19.00 časova u Parohijskom domu na Sokocu, a posjetioci će moći da je pogledaju i u utorak, 2. avgusta, od 9.00 časova u istom prostoru.

Pokrovitelj izložbe je opština Sokolac.

Marko Radović je rođen u Sarajevu 1987. godine, Medicinski fakultet završio u Beogradu, gdje danas radi kao specijalista za radiologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju, ali ideju da pomogne u očuvanju tradicije i kulturnog nasljeđa, kaže, nosi u sebi od ranog djetinjstva.

Prošle godine objavio je knjigu „Narodna nošnja, igre i pjesme sa Glasinca“.

Filter 2019