Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Izvoz struje iz BiH bi mogao premašiti milijardu maraka

Izvor: indikator.ba

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine u periodu januar-maj ove godine iznosio je 624,2 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.
To je za 85,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Samo u maju izvoz električne energije bio je vrijedan 129,3 miliona KM, i ukoliko se nastavi ovakav tempo, ukupna vrijednost izvoza u 2022. godini mogla bi premašiti milijardu KM.

Visoku vrijednost izvoza podigle su berzanske cijene “energetskog zlata” koje su u porastu od septembra prošle godine usljed globalne krize, a dodatno su pojačane ukrajinsko-ruskim ratom.

Za električnom energijom u cijeloj Evropi vlada velika potražnja, a Bosna i Hercegovina je poznata kao neto izvoznik jer ima proizvodnju koja značajno nadmašuje domaće potrebe. BiH je, uz Bugarsku, jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima suficit u bilansu električne energije.

Bilansni suficit je prošle godine iznosio oko 4.900 gigavat časova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom u BiH ima 16 pravnih subjekata.

Osim što izvozi, BiH u manjem obimu i uvozi električnu energiju, a za pet mjeseci ove godine uvoz je iznosio 73,1 milion KM.

Filter 2019