Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Dnevno u Srbiji nikne 10 ruskih firmi: Kako pokreću biznis i čime se bave?

Izvor: RTS

Na ulicama velikih gradova širom Srbije sve češće može se čuti ruski jezik, a ruske firme u Srbiji niču u sve većem broju.

Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu.

U tim mjestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procjenjuje se da će ih u Srbiji biti sve više. Istovremeno, Rusi su postali i najčešći gosti u hotelima – gotovo dva i po puta ih je više nego ranije.

U posljednja četiri mjeseca svakog dana u Srbiji nikne čak 10 firmi čiji su vlasnici Rusi. Da izbjegnu sankcije, velike firme utočište su našle u Beogradu. Za jednu od njih radi i Danil Safron. Beograd opisuje kao mješavinu Tel Aviva i Sankt Peterburga, sa dobrim uslovima života.

“Ovdje sam od 8. marta, došao sam jer radim u jednoj IT kompaniji i naše mušterije sa Zapada su zabranile da radimo u Rusiji i moja firma je izabrala Srbiju da prebaci svoj biznis. Kada je riječ o uslovima života, jako je udobno, ljudi su fini, klima je blaga, hrana dobra, nije skupo kao u Sankt Peterburgu. Ne, neću se vraćati u Rusiju, i vjerujem da ću ostati ovdje duže vreme”, priča Safron.

Račun u banci za 50 evra, radnu dozvolu za 200

Ovih dana u Beograd će se preseliti još njegovih kolega, malo ih koči papirologija. Pomažu im specijalizovane agencije. Jedna takva koja posluje u Srbiji, otvara račun u banci za 50 evra, radnu dozvolu za 200, a firmu kao DOO za 350 evra – piše na njihovom sajtu. Za pomoć u otvaranju preduzetničke radnje naplaćuju 150 evra, i upravo je to najčešći oblik poslovanja koje Rusi biraju.

U periodu od 24.02. do 24.06. 2022. godine, registrovano je osnivanje 370 privrednih društava i 906 preduzetnika, čiji su osnivači iz Ruske Federacije. Top četiri pretežne djelatnosti, koje je registrovao najveći broj ovih preduzetnika, su informisanje i komunikacije, inovacione djelatnosti, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti.

Srbija je Rusima najbliža

Uz Srbiju, Turska, Egipat i Dubai, Rusima su među najatraktivnijim destinacijama za pozicioniranje posla.

“U Srbiju su došli pre svega jer je Srbija Rusima najbliža zemlja – jezik, kultura, bratski odnosi, ovde neće nikada naići ni na jedan ružan pogled, a kamoli nešto drugo, biće primljeni kao najprijateljskiji narod. Ja sam siguran da će broj porodica koje će doći sa ovim preduzetnicima i sa osnivačima i onima koji će da rade u ovim kompanijama, sigurno biti mnogo veći od 1. septembra i da će se mnogo dece i upisati i u srpske škole i u strane škole koje postoje u Srbiji”, navodi Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije za RTS.

Na ruku Rusima ide i uredba kojom je Vlada Srbije nedavno uvela podsticaje, odnosno ukinula doprinose i 70 odsto poreza na zaradu za novonastanjena lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje nije lako naći kadrove na domaćem tržištu. Ta olakšica važi do kraja naredne godine, a uslov je da im je zarada veća od 300 hiljada dinara.

Filter 2019