Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Danas Sveti Prokopije

Izvor: Srna

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog velikomučenika Prokopija, koga srpski narod posebno poštuje i slavi.

Rođen je u Jerusalimu, otac mu je bio hrišćanin, a majka neznabožac.

Zvao se Neanije. Kada je porastao vidio ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavolio da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gdje je bio pri njegovoj vojsci.

U vrijeme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svijetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije. Javno je ispovjedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir Svetog Prokopija, u kome se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenesena u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Na taj se dan izbjegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se nije kupalo.

U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom djece. Po svim srpskim krajevima postoje razni običaji i vjerovanja u vezi s ovim praznikom i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar.

Filter 2019