Sat. Aug 20, 2022
ћирилица /latinica

Vlasnik “Hecoproma” osuđen na godinu zatvora zbog utaje poreza, oduzeto mu 690.000 KM

Izvor: Glas Srpske

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivice, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Seada Hecu i pravno lice “Hecoprom“ odgovornim zbog produženog krivičnog djela porezna utaja te nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba.

 Kako su rekli iz Tužilaštva KS, Heco je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM dok je pravnom licu “Hecoprom“ izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 KM koju su dužni platiti u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

“Istovremeno, presudom je oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u novčanom iznosu od 690.156,69 KM. Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine”, dodaju iz Tužilaštva KS.

Sead Heco je osuđen jer je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi “Hecoprom”, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće i poreza na dohodak, te je i odobrio izdvajanje novca u druge svrhe a ne za plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM.

“Na ovaj način je firmi “Hecoprom” omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM, te je tako oštetio budžet za navedeni iznos”, navedeno je iz Tužilaštva KS, prenosi Kliks.

Filter 2019