Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /latinica

Bolnica “Srbija”: Radnici traže zaštitu od javno iznesenih, neosnovanih i zakonski neutemeljenih osuda i tvrdnji

Izvor: Srna/Filter

Zaposleni u Bolnici “Srbija” Istočno Sarajevo zatražili su na današnjem protestu da se nadležne institucije intenzivnije uključe u zaštitu medicinskih radnika od javno iznesenih, neosnovanih i zakonski neutemeljenih osuda i tvrdnji, posebno putem društvenih mreža.

Doktor Tanja Pleša ukazala je, čitajući zajedničko saopštenje, da je Bolnica ostala bez vrsnog stručnjaka i da je sve ono što je prethodilo tome i uslijedilo nakon tragičnog događaja izazvalo nemir u bolnici i oštre polemike javnosti.

Ona je naglasila da je doktorka Branka Pekić Semiz naišla na osudu dijela javnosti i proteklih mjeseci bila predmet linča u medijima i na društvenim mrežama, a da pri tome ne postoji nijedna sudska presuda protiv nje.

“Naša ustanova ne osporava pravo pacijenta da svoja prava ostvaruje putem nadležnih institucija ukoliko smatraju da je na bilo koji način učinjen propust u liječenju ili u bilo kome drugom vidu usluga koje pružamo. Takođe, ne osporavamo pravo pacijenta da u javnosti govore o tome, ali smatramo da to ni u jednom slučaju ne smije biti predmet zloupotrebe pojedinaca na društvenim mrežama”, navode radnici u saopštenju.

Smatraju da o pitanjima iz domena zdravstva nisu pozvani da govore laici, niti da kao takvi na društvenim mrežama preispituju rad školovanih i specijalizovanih ljekara.

“Svojim odlaskom doktorka Branka Pekić Semiz pred nas je jasno iznijela pitanje – kuda ide ovaj svijet u kojem se više cijene nagađanja i nasumične neutemeljene optužbe od stručnosti, odgovornosti, nesebične požrtvanosti i predanosti poslu koji obavljamo”, istakla je Pleša.

Kolektiv Bolnice “Srbija” zatražio je da nadležne instituicije preduzmu dalje mjere da ne bi došlo do sličnih tragičnih i nemilih događaja, kao i da se što hitnije uđe u proceduru rješavanja statusa zdravstvenih radnika kojim bi oni bili adekvatno zaštićeni u sličnim situcijama.

Traže da se preduzmu aktivnosti na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim će se ova materija detaljnije regulisati, a počinioci oštrije kažnjavati.

Doktor Branka Pekić Semiz, koja je tragično okončala život u prostorijama Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, prema tvrdnjama njenih brojnih kolega i prijatelja, bila je žrtva sajber nasilja na društvenim mrežama.

Riječ je o doktorki koja je aktivno učestvovala u radu Predsjedništva Udruženja ginekologa-opstetričara Republike Srpske, te Skupštine Društva doktora Republike Srpske, te objavila više radova koje je prezentovala na brojnim stručnim skupovima.

Filter 2019