Sat. Aug 20, 2022
ћирилица /latinica

Apelaciono vijeće oslobodilo Malka Koromana

Izvor: Srna

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo Malka Koromana optužbe za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, potvrdio je Srni njegov advokat Muhidin Kapo.

“U ovom predmetu odbijena je žalba Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu Suda BiH kojom je Koroman u januaru oslobođen optužbi za nezakonito zatvaranje bošnjačkih civila u Stanici javne bezbjednosti /SJB/ i fiskulturnoj sali na Palama od aprila do septembra 1992. godine”, rekao je Kapo.

Tada je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić u obrazloženju oslobađajuće presude navela da nije uspostavljena uzročno-posljedična veza između Koromana kao načelnika i nezakonitog zatvaranja civila, kao ni da je omogućavao pripadnicima vojske da dovode civile.

Ona je dodala da tvrdnje Tužilaštva o odgovornosti Koromana ostaju na nivou pretpostavke.

Vijeće je tada zaključilo da nije dokazano da je SJB imala svoju specijalnu jedinicu policije čiji bi pripadnici bili podređeni Koromanu.

Pašićeva je napomenula da su materijalni dokazi o tome manjkavi.

Ona se osvrnula na svjedočenja o specijalnoj jedinici čiji su pripadnici nosili vojne uniforme, te indicijama da su bili pod nadležnošću Centra službi bezbjednosti.

Za Vijeće, navela je Pašićeva, nije sporno da su postojali objekti u koje su civili nezakonito zatvarani, te da je kod nekih nastupila smrt, ali da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je Koroman organizovao, naredio, pomagao i podržavao nezakonita postupanja.

Vijeće je utvrdilo da nema dovoljno dokaza ni da je Koroman učestvovao u napadu na civile u više naselja na području Pala 27. maja 1992. godine, kada je u Hrenovici izdvojeno 35 muškaraca i odvedeno u fiskulturnu salu.

Koromanu su ukinute mjere zabrane, a troškovi suđenja padaju na teret budžetskih sredstava.

On je u novembru 2019. godine optužen za zločin protiv čovječnosti, a suđenje je počelo 13. januara 2020.

Filter 2019