Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Princip pucnjem izabrao stradanje, a srpskom narodu donio slobodu

Izvor: Srna

Pucnjem u austrougarskog prestolonasljednika u Sarajevu na Vidovdan 1914. godine, Gavrilo Princip i njegovi saborci iz “Mlade Bosne” izabrali su stradanje da bi srpskom narodu donijeli spasenje i slobodu, izjavio je danas gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić je nakon službe u spomen-kapeli Vidovdanskih heroja i polaganja vijenaca na mjestu, gdje je sahranjen Princip i ostali članovi “Mlade Bosne” u Sarajevu, rekao novinarima da se mladobosanaca i njihovog stradanja ne treba sjećati samo na Vidovdan.

“Srpski narod u BiH je od Aneksije 1878. do 1914. godine neprestano težio ujedinjenju sa Srbijom i oslobođenju od svih oblika tiranije i agresije – prvo od Turaka, a pa potom i od Austrougarske. Tog 28. juna Gavrilo je izabrao stradanje da bi svom narodu donio spasenje, koje se desilo četiri godine kasnije, pristupanjem BiH Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca”, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, današnje Sarajevo izgleda drugačije, ali je vidosvdanska kapela ista i čuva uspomenu na iste ljude koji su se izborili za slobodu svih naroda na ovim prostorima.

“Iako u Sarajevu ima veoma malo Srba, a uskoro ih vjerovatno više neće ni biti, mi se ovog grada nikada ne smijemo odreći jer bi se onda odrekli i nasljeđa vidovdanskih heroja. Gavrilo Princip nije pucao u nevinog čovjeka, već u predstavnika okupatora koji su ograničavale slobodu, kako srpskog, tako i ostalih naroda u BiH”, ukazao je Ćosić.

Slađana Čeko, predsjedavajući Opštinskog vijeća Bosansko Grahovo,rodnog mjesta Gavrila Principa, rekla je da joj je čast i zadovoljstvo da u ime ove lokalne zajednice oda počast svom velikom sugrađaninu i njegovim saborcima.

Čeko je podsjetila da je 2014. godine obnovljena Principova rodna kuća, koja je otvorena za posjete.

Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda istakla je da se istorijski narativi pretežno kreiraju u skladu sa određenim istorijskim tekovinama i političkim tendencijama, ili samim marketingom određenog događaja i njegove analize.

“Ipak, dokumenti Arhiva BiH ukazuju, a ja smatram da je dokument jedini izvor istine, to je da je `Mlada Bosna` kao organizacija ostavila dubok trag u ime svih onih koji su se borili za ljudska prava, slobodu izražavanja i prava svih onih koji se bore protiv tiranije. Mladobosanci su promijenili istoriju moderne Evrope, a naši arhivski dokumenti to i potvrđuju”, navela je Mrda.

Prema njenim riječima, arhivska građa koja se provlači kroz nekoliko različitih fondova Arhiva BiH je bogata i tiče se samog atentata, perioda prije ovog događaja, ali i svega onoga što se dešavalo nakon atentata i objave rata.

“Građa koju čuvamo je u dobrom stanju. Jedan dio je izgorio u požaru u Arhivu 2014. godine u dijelu u kojem se nalazio dio građe iz Austrougarskog perioda, ali je oko 95 odsto građe koja se tiče samog atentata sačuvana”, rekla je Mrda.

Vijence na spomenik Vidovdanskim herojima su položili i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, delegacije opštine Bosansko Grahovo, boračkih organizacija i opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

Vijenci su položeni i na spomenik Gavrila Principa u istoimenom parku i Istočnom Novom Sarajevu.

Danas će sa početkom u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biti održana i Vidovdanska akademija.

Filter 2019