Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Jun na “tački ključanja” – rekordno visoke temperature u Evropi

Izvor: Glas Srpske

Izuzetno visoke temperature vazduha pogodile su zapadnu Evropu. Španija bilježi najviše temperature u ovom periodu u posljednje četiri decenije, dok je jedna oblast Francuske zabranila manifestacije na otvorenom. Suša muči italijanske farmere. U Portugaliji je ovo najtopliji maj za skoro 100 godina.

Zbog povećane potražnje za klima-uređajima, toplotni talas pritiska i elektroenergetske sisteme zemalja zapadne Evrope, prenosi RTS.

Analitičari navode da će današnja temperatura vazduha biti “vrhunac vrelog talasa” što je u skladu sa upozorenjima naučnika da će se slične pojave zbog klimatskih promjena dešavati i ranije nego što je uobičajeno.

Meteorolozi za sutra predviđaju blagi pad temperature vazduha, uz olujno nevrijeme u dijelovima Francuske i ostatku Evrope.

Međutim, francuska Meteorološka služba podsjeća da su juče oboreni temperaturni rekordi za jun u 11 oblasti, a da bi danas temperatura mogla dostići i 42 stepena Celzijusa.

“Temperature bi trebalo da dostignu 40 do 42 stepena Celzijusa u Madridu i Saragosi, u centralnoj i istočnoj Španiji”, saopštila je nacionalna meteorološka agencija (AEMET). Tako visoke vrijednosti na Celzijusovoj nisu viđeni tako rano u godini još od 1981.

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima u nekoliko dijelova Španije, a najteže su pogođeni Katalonija u istočnoj Španiji i pokrajina Zamora blizu zapadne granice sa Portugalijom.

U Zamori se u pepeo pretvorilo između 8.500 i 9.500 hektara šume.

Oblak vrelog vazduha poštedio je u Portugaliju, gdje temperature nisu bile visoke kao u drugim evropskim zemljama, a Lisabon će vjerovatno dostići 27 stepeni Celzijusa.

Međutim, prošli mjesec je bio najtopliji maj u posljednje 92 godine, saopštila je tamošnja meteorološka agencija. Upozoreno je da veći deo teritorije pati od teške suše.

Akumulacije u Portugaliji imaju nizak nivo vode, a brana Bravura koja je najteže pogođena, ima samo 15 odsto svog kapaciteta.

Regioni na sjeveru Italije rizikuju da izgube do polovine svoje poljoprivredne proizvodnje zbog suše, jer novo vode u jezerima i rijekama počinje opasno da opada, ugrožavajući navodnjavanje.

Federacija italijanskih komunalnih preduzeća, “Utilitalija”, upozorila je ove nedjelje da najduža rijeka u zemlji, Po, ima najniži vodostaj u posljednjih 70 godina, zbog čega su mnogi dijelovi ogromnog, severnog plovnog puta potpuno presušili.

Prema podacima organizacije “Globalna opservatorija za suše” (GDO), veći dio Evrope suočava se sa neuobičajeno suvim periodom za ovo doba godine, ali je dolina Po u Italiji najteže pogođena.

Prema podacima GDO, nekoliko mjeseci bez kiše i ranije nego uobičajen prekid priliva vode usljed topljenja snijega na zapadu Alpa doveo je do toga da je riječno dno toliko vidljivo da se nedavno na površini pojavio i njemački tenk iz Drugog svjetskog rata.

Usljed smanjenja izvora vode, nivoi jezera hidroelektrana su na istorijiski niskom nivou.

Osim nedostatka vode, dodatni problem predstavlja i to što je Jadransko more stiglo do delte Po u dubinu od najmanje deset kilometara čime su ugroženi usjevi i povećan je rizik od pojave slane vode u česmama.

Gradovi na sjeveru Italije uveli su restrikcije vode i dostavljaju je u cisternama.

Rijeka Po predstavlja životnu liniju za velike industrijske centre Italije, poput Milana i Torina.

Posebno teško su pogođeni regioni Lombardija i Pidmon koji su veliki poljoprivredni proizvođači i čine 93 odsto proizvodnje riže u Italiji.

Lokalni poljoprivrednici upozoravaju da je količina dostupne vode u odnosu na prošlu godinu prepolovljena zbog čega su ugroženi ovogodišnji prinosi. /kraj/dl

U Francuskoj, vlasti zapadne prefekture Žironde sa sedištem u Bordou, zabranile su javne događaje, uključujući koncerte u zatvorenim prostorima bez klima-uređaja.

“Sada su svi suočeni sa zdravstvenim rizikom”, rekao je prefekt Žironde Fabijen Bučio radiju Frans Blu.

Temperature u mnogim oblastima Francuske po prvi put su ove godine dostigle 40 stepeni, a očekuje se da će danas dostići vrhunac, do 42 stepena. Rekordna noćna temperatura za jun, 26,8 Celzijusa, zabilježena je u Taraskonu, na jugu Francuske.

Đacima je naloženo da ostanu kod kuće, dok su ograničenja brzine smanjena u nekoliko francuskih regiona, uključujući okolinu Pariza, kako bi se smanjile emisije izduvnih gasova i nakupljanje štetnog smoga.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je petak bio najtopliji dan u godini u Ujedinjenom Kraljevstvu do sada, sa temperaturama iznad 32 stepena Celzijusa u nekim dijelovima jugoistoka.

Parkovi, bazeni i plaže bili su prepuni, a dok su mnogi uživali u danu zabave i slobode nakon dvije godine periodičnih ograničenja pandemije, dok su neki bili zabrinuti zbog klimatskih promjena.

Filter 2019