Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Jahorina postaje prepoznatljiva evropska turistička destinacija

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Jahorinu je protekle zimske sezone posjetilo 411.000 skijaša, što je za oko 350.000 više u odnosu na baznu sezonu 2016/17, kada je na Jahorini boravilo oko 70.000 skijaša. U odnosu na prošlu zimsku sezonu 2020/21, kada je na Jahorini skijalo oko 260.000 skijaša, zabilježeno je značajno povećanje za više od 150.000 skijaša, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Ljevnaić ističe da je, u okviru priprema za sezonu i infrastrukturnih radova, izgradnjom nove moderne gondole, dva šestosjeda i dva ski lifta, kapacitet ski centra povećan za 50 odsto.

Povećan broj stranih turista

„Izuzetno smo zadovoljni a i svi parametri svjedoče o tome. Naš promet je dostigao iznos od 21 milion KM, te je zabilježeno povećanje od 1.836 odsto u odnosu na baznu sezonu 2016/17. Na Jahorini je ove zime bilo 411.000 skijaša, čija je prosječna potrošnja oko 1.000 KM, dolazimo do iznosa od 411.000.000 KM. Uz sve to Jahorinu je ove zime posjetilo više od 150.000 neskijaša“, navodi direktor OC Jahorina.

Ljevnaić kaže dase broj turista povećava iz godine u godinu, što se može primijetiti i na ogromnom rastu koji je zabilježen kad je riječ o broju skijaša.  Jahorina je, navodi, otvorena za dolazak turista sa novih destinacija.

„ Sa dobrom i planski usmjerenom i prilagođenom promocijom uspjeli smo na Jahorinu dovesti potpuno nove kategorije gostiju. Tako je prethodnih godina zabilježen povećan broj gostiju iz zemalja regiona ali i Kine, Mađarske, Turske, Emirata, pa čak i Velike Britanije i alpskih zemalja“, naglasio je Ljevnaić.

U proteklom periodu realizovane značajne investicije koje su unaprijedile tirističku ponudu Jahorine

Dejan Ljevnaić kaže da je suština jasna, investicije na Jahorini su dobro odabrane i brzo realizovane što je jako bitno, te da je nastavljeno sa dobrim upravljanjem i usmjerenim promo aktivnostima.

„Na Jahorini se trenutno gradi i investira na preko 300.000 m2. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je prosječna cijena kvadrata nekretnina na Jahorini trenutno 6.000 KM i da se na sve to plaća porez od 17 odsto, vidimo da je država višestruko vratila sve uloženo na Jahorini“, naglašava naš sagovornik.

„Veliki investicioni projekti koji podrazumijevaju izgradnju najmodernijeg sistema osnježavanja, uređenja ski staza, novih liftova i kabinskih gondola, osvjetljenja, izmjenu vizuelnog identiteta, nabavku najmodernijih mašina za uređenje ski staza, te izgradnja najmodernijih ljetnjih sadržaja, realizovani u prethodne četiri godine, značajno su doprinijeli uspjehu koji Jahorina ostvaruje iz godine u godinu“, istakao je Ljevnaić i dodao da je drastično  promijenjen pristup prema gostima, ali i način rada i funkcionisanja, što gosti prepoznaju.

Jahorinu danas možemo svrstati u red značajnih evropskih turističkih centara

Jahorinu danas, definitivno, možemo svrstati na mapu svjetskih ski centara, ističe Ljevnaić i dodaje da, uvijek može više i bolje.

Dejan Ljevnaić izražava zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je, kako kaže, podržao rad OC Jahorina od samog početka i vjerovao u njihove ideje, kao i Vladi Republike Srpske, sa kojom zajednički rade i funkcionišu kao jedan tim.

„Smatram da je zaista mnogo urađeno u prethodnom periodu, Jahorina je doživjela potpuni preporod. Svakako imamo nove ideje i zamisli i siguran sam da uvijek može bolje, te da, ukoliko svi zajedno budemo radili u interesu planine, turizma i Republike Srpske postignuti uspjeh možemo zadržati ali i nadmašiti“, rekao je Ljevnaić.

Ljevnaić navodi da Jahorinu, uz moderne instalacije, od ostalih ski centara izdvaja najbolji odnos cijene i kvaliteta.

„Dodatna prednost jeste i blizina međunarodnog aerodroma i velikog grada sa čim se ne može pohvaliti veliki broj ski centara. Svakako uvijek izdvajam domaćinski pristup, ljubaznost i neposrednost ljudi koji ovdje žive“, naglašavca Ljevnaić.

Pokrenuta inicijativa za stavljanje u funkciju devastiranih hotela i objekata

Kada je riječ o saradnji sa lokalnim vlastima i jahorinskim hotelijerima, Ljevnaić smatra da uvijek postoji mogućnost i prostor za unaprijeđenje.

„Nedavno smo pokrenuli inicijativu za preuzimanje  devastiranih hotela i objekata, s ciljem adaptacije i stavljanja na raspolaganje ovih objekata turističkoj ponudi opštine Pale i njenim stanovnicima. Riječ je o hotelima Turist, Panorama, nekadašnjem Domu ‘Budućnost’ te studentskom domu na Kalovitim brdima“, najavio je Ljevnaić.

Ljevnaić kaže da bi, oslanjanjem na uspjeh koji je Jahorina postigla u prethodnih pet godina, turistički objekti, kada budu stavljeni u funkciju, značajno doprinijeli turističkoj ponudi opštine Pale, ali i preostalih opština sarajevsko-romanijske regije.

„Novi smještajni kapaciteti znače nova radna mjesta, nove mogućnosti ekonomskog i privrednog razvoja, smještaj i boravak velikog broja turista upravo na području opštine Pale, a sve pomenuto bi značilo da bi upravo ova opština postala središte svih zbivanja i cjelokupne turističke ponude ove regije“, smatra Ljevnaić.

Ljevnaić je naglasio da bi stavljanjem u funkciju navedenih objekata bilo omogućeno, ne samo korištenje novih smještajnih kapaciteta, sa akcentom na popunjene kapacitete na Jahorini, nego i promocija,  organizovanje različitih sadržaja, jednako značajnih za turizam ove opštine i regije kojoj pripada, kao što su kongresi, seminari, prezentacije, konferencije i slični događaji.

Novi sadržaji doprinose posjećenosti Jahorine tokom cijele godine

„Od samog dolaska na Jahorinu, naša vizija je bila da Jahorina živi 365 dana u godini, a svim ovim unaprijeđenjem ponude sa sigurnošću to i postižemo“, naveo je Ljevnaić.

Svi posjetioci Jahorine ovog ljeta će uživati u veoma sadržajnoj ljetnjoj sezoni. Za ljubitelje adrenalina pripremljen je OLIMP avantura park, u okviru kog je i najduži planinski bob u jugoistočnoj Evropi, atrakcije Nautikdžet, Baterflaj, ZipLajn, koji se prostire iznad akumulacionog jezera na vrhu planine, kao i Tauer, Lupster i Skajdajv atrakcije.


Biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, karting, dječije atrakcije, edukativne i tjubing staze, samo su dio sadržaja koje će posjetioci Jahorine moći koristiti u toku ljetnje sezone.

Fantastična manifestacija „Jahorina HOT“ predstavlja najadekvatniji uvod u ubjedljivo najsadržajniju ljetnju sezonu na planini Jahorini.

„ Takozvani ‘Ivent marketing’ je jako bitan za promociju i mnogo doprinosi atraktivosti jedne destinacije. Mi svakako nastavljamo sa organizacijom sjajnih događaja ali i koncerata i festivala najvećih muzičkih zvijezda. Upravo jedan takav događaj nas očekuje i na samom otvaranju ljetnje sezone“, najavljuje Ljevnaić.

 Festival „Jahorina HOT“ – za spektakularan početak ljetne sezone

Festival „Jahorina HOT“ biće održan od 1. do 3. jula 2022. godine i u tom periodu Jahorina će ugostiti neke od najpoznatijih muzičkih zvijezda regiona. Hladno najvreliji događaj obilježiće savršen slijed manifestacija koje predstavljaju najbolji spoj Hedonizma, Odmora i Turizma a koji će našim posjetiocima pružiti samo najbolje iz svake od pomenutih oblasti.

Prvi festivalski dan, 1. jula, obilježiće razgovori o turizmu i ugostiteljstvu, te nastup grupe Nervozni poštar, nakon koje će uslijediti sjajna zabava uz poznati di džej dvojac elektronske muzike koji čine Di Džej Umek i Dejan Milićević, a odmah nakon toga u hotelu Vučko na Jahorini naši gosti će imati priliku da uživaju u mnogobrojnim hitovima Vlade Georgijeva.


Subota, 2.jula, drugi festivalski dan, rezvisana je za porodice. Femili dej, prilagođen porodicama,obilježiće sadržaji poput nastupa sjajnog hora Čarolija, kulturnoumjetničkog društva, joga radionice u prirodi, maskenbala, potrage za blagom te NTC učenjem. U večernjim časovima očekuje nas koncert Aca Lukas a istog dana gosti Jahorine uživaće i u dobro poznatim hitovima grupe S.A.R.S.

Nedjelja , 3.jula, biće ispunjena sadržajima kao što su Hot drinks fest, Hot treningom na otvorenom, odnosno, Zumba partijem, dok će ljubitelji gastronomije uživati u najslasnijem dijelu ovog dana, a to je ‘Jahorina kuking šou’. Za sjajnu zabavu u okviru muzičkog dijela ovog dana će biti zadužen Kiki Lesendrić i Piloti, nakon čijeg nastupa će uslijediti spektakl koji svi sa nestrpljenjem očekujemo. Za sjajnu muzičku završnicu ove trodnevne manifestacije biće zadužena balkanska zvijezda Svetlana Ceca Ražnatović.Filter 2019