Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Šeranić predao medicinsku opremu vrijednu 637.000 KM

Izvor: Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je Bolnici “Srbija” predao medicinsku opremu nabavljenu za ovu zdravstvenu ustanovu i za domove zdravlja u Vlasenici, Han Pijesku, Istočnom Sarajevu, Sokocu i Višegradu, ukupne vrijednosti 637.000 KM.

Šeranić je naglasio da je Bolnica “Srbija” dobila 10 pacijent monitora, koji su multifunkcionalni i koriste se za odjeljenja pedijatrije, ginekologije i interne medicine i predstavljaju vrlo važan segment praćenja stanja pacijenta.

On je rekao da su za domove zdravlja obezbijedili mobilne RTG aparate, koji su multifuknkcionalni i mogu se povezati digitalno kroz informatičke sisteme.

“Cilj Vlade Republike Srpske je da opremimo sve ustanove što bolje, kako bi mogle pružati što kvalitetniju uslugu”, istakao je on.

Šeranić je podsjetio da je Narodna skupština prošle sedmice usvojila novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i novi Zakon o evidencijama medicinske dokumentacije čime se upotpunjuje digitalizacija zdravstva kroz legislativni okvir za šta je potrebna nova oprema kako bi se dobila brža i efikasnija i kvalitetnija usluga.

Ministar je istakao da je riječ o opremi koju su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo nabavljali u okviru “Hitnog projekta kovid 19”, kroz sredstva Svjetske banke za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je to vrlo vrijedna oprema koja je nabavljena na zahtjev tih zdravstvenih ustanova, shodno potrebama koje su bile vezane za pandemiju virusa korona, ali da se može koristiti višestruko.

Šeranić kaže da Ministarstvo nastavlja svoje aktivnosti i da će u toku ove sedmice dodijeliti opremu za zdravstvene ustanove u Mrkonjić Gradu i Ribniku, a jedan transportni CT dobiće i Bolnica u Bijeljini.

Ministar je rekao da će danas sa rukovodstvom Bolnice “Srbija” razgovarati o tome da se unaprijedi status Centra za transfuzijsku medicinu.

Prema njegovim riječima, krenuće se u legislativne korake po tom pitanju i dalje planiranje kapaciteta koji su potrebni za tu vrstu rada.

On je podsjetio da je Bolnica “Srbija” na kraju prošle godine od Vlade Srpske dobila sredstva za nabavku aparata za razbijanje kamenca u bubregu i da očekuje da se u narednom periodu riješi i ta javna nabavka kako bi se i ova usluga proširila na ovom području.

Šeranić kaže da će danas razgovarati i o tome kako urediti cijeli kompleks Bolnice “Srbija” kako bi dobio strukturu pravog medicinskog kompleksa.

Prema njegovim riječima, radnicima Bolnice “Srbija” koji idu u penziju biće uplaćeni dorpinosi od 2011. do 2019. godine, jer će to zajednički riješiti Vlada i Bolnica i imaće pravo na punu penziju.

“Žao mi je što su pojedini radnici otišli u penziju, a nisu imali uplaćene u potpunosti doprinose jer su to radnici koji su zadužili cijelo društvo svojim radom”, rekao je on.

Direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija zahvalio je Vladi Republike Srpske i ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću za vrijednu opremu koju je dobila ova zdravstvena ustanova.

Šešlija je rekao novinarima da su Vlada Republike Srpske i ministar Šeranać uvijek tu da na vrijeme reaguju, pomognu i osluškuju sve potrebe zdravstvenih ustanova, pa tako i Bolnice “Srbija”.

“Ono što smo imali je istrošeno u samoj borbi sa virusom korona i sa ovim novim pacijent-monitorima spremno dočekujemo neke nove moguće talase, a olakšaće nam svakodnevni rad sa pacijentima”, istakao je Šešlija.

On je podsjetio da su prije dvije godine uselili u novi objekat sa najmodernijom opremom, te ukazao da će u narednom periodu prema Ministarstvu iskazati potrebu za novi magnet.

Šef Odjeljenja intenzivne njege Branko Aškraba istakao je da ovi monitori predstavljaju veliku pomoć u radu ljekara, a na radost pacijenata, jer uz pomoć njih doktori mogu adekvatno da reaguju.

Aškraba je rekao da uz pomoć pacijent-monitora mogu veći broj pacijenata staviti na monitoring, a samim tim i reakcije doktora na zdravstvena stanja pacijenta mogu da budu brže i adekvatnije, a liječenje efikasnije.

Direktor Doma zdravlja Han Pijesak Radica Todorović zahvalila je Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za donirani RTG-aparat, čime su riješili veliki problem jer već 18 mjeseci njihov rendgen nije u funkciji.

“Koliko smo tereta podnijeli u vrijeme pandemije zna najbolje naše osoblje, a najviše naši pacijenti koji su bili primorani da idu u susjedne zdravstvene ustanove da bio obavili ovu dijagnostičku proceduru”, rekla je Todorovićeva.

Todorovićeva se nada da će se ova dobra poslovna saradnja nastaviti na zadovoljstvo korisnika.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com