Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Čemerno – mjesto mučeničkog stradanja Srba

Foto: Srna

Izvor: RTRS

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje na Čemernu kod Ilijaša, danas je obilježeno 30 godina od zvjerskog ubistva 32 srpska civila koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos je služio paroh ilijaški sveštenik Božidar Tanović koji je istakao da je ovo mjesto mučeničko, te da se ne smije zaboraviti zločin koji je počinjen nad Srbima ovog sela.

– Na ovom mjestu ljudi su nevino stradali. Oni nisu stradali zato što su nekoga napali, nego što su se našli na svojim ognjištima – rekao je paroh ilijaški.

On je pozvao i vlast i opoziciju da učine sve kako zločin na Čemernu ne bi prošao nekažnjeno.

Organizator ovog memorijalnog skupa je i ove godine je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, u saradnji sa porodicama žrtava i institucija i organizacijama sa ovog područja.

Mirjana Cabo, iz ove Organizacije rekla je da će sudski proces protiv osumnjičenih za ovaj teški zločin biti završen i da će počinioci biti sankcionisani.

Podsjetila je da je 29. maja bilo ročište i izrazila nadu da će se suđenje konačno završiti. 

– To bi nam bila satisfakcija – rekla je Cabo.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova i pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja, napali su Čemerno u ranim jutarnjim časovima na današnji dan 1992. godine.

Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija više od 80 godina.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Mesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzetu Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehru Ganića.

Filter 2019