Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

U Ljubogošti otkriven spomenik stradalim borcima Vojske Republike Srpske

Autor: Filter/V.Č.

Uz prigodan kulturni program, koji je pripremila BO Pale, u Ljubogošti je danas otkriven spomenik stradalim borcima VRS iz ovog mjesta u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izgradnju spomenika finansirali su Opština Pale, Boračka organizacija Pale i preduzeće “Stanišić”.

“Nakon skoro 30 godina od pogibije 17 boraca iz našeg sela uspjeli smo izgraditi ovo spomen obilježje i na taj način odati počast poginulim borcima i njihovim porodicama. Smatramo da u narednom periodu i budućnosti ne smijemo da zaboravimo zločin nad srpskim narodom, i da kulturu sjećanja njegujemo i dižemo na jedan viši nivo. Naša obaveza je da prenosimo našim budućim naraštajima istinu o onome što se dešavalo Srbima kroz istoriju, a dešavao se veliki broj jama, veliki broj Žepa i veliki broj Dobrovoljačkih i tako dalje. Ne smijemo da mrzimo niti da sugerišemo osvetu, ali moramo da pamtimo kako nam se takve stvari ne bi ponovile. Žao mi je što do izgradnje ovog spomen obilježja nije došlo i ranije, ali ni danas nije kasno. Ovom prilikom poručio bih kompletnom srpskom korpusu ako bilo gdje ovakvi događaji stradanja nisu obilježeni da se potrudimo u narednom periodu i nađemo način i mogućnosti da napravimo spomen obilježje”, poručio je Aco Stanišić, osnivač preduzeća Stanišić.

Jasna Lazarević, predsjednik Predsjedništva BO Pale, izrazila je zahvalnost svima koji su izdvojili vrijeme da prisustvuju ovom događaju, a prvenstveno firmi D.O.O. Stanišić koja je pružila nesebičnu podršku neophodnu za realizaciju ovog spomen obilježja.

“Inicijativa za izgradnju spomenika za 17 poginulih boraca iz Ljubogošte pokrenula je Boračka organizacija Pale, a podršku smo našli u firmi D.O.O. Stanišić i rukovodstvu opštine Pale. Spomenik je, kao što je rekao gospodin Stanišić, izgrađen u veoma kratkom roku, a to je dokaz kako kada se hoće može da se uradi nešto lijepo i reprezentativno za lokalnu zjaednicu. Nadam se da ćemo ovakvih inicijativa i akcija imati i u budućnosti i da je ovo tek početak dobre saradnje i vidljivosti boračke populacije u našoj lokalnoj zajednici”, zaključila je Lazarević.

“Krije se određena doza odgovornosti zašto ovo nije urađeno i ranije, ali evo možemo biti zadovoljni što smo ipak realizovali izgradnju spomen obilježja. Najmanje što možemo uraditi je da se svake godine okupimo ovdje i sjetimo se tih 17 ljudi iz ovog malog mjesta koji su dali svoje živote i ugradili ih u temelje Republike Srpske. Bitna nam je edukacija mladih kako bi oni mogli da nastave ono o čemu mi sada pričamo i da to pronose u nekim budućim godinama. Izgradnjom ovog spomenika jačamo kulturu sjećanja i dužan sam da ze zahvalim svima koji su prisutni danas i svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta”, zaključio je načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Filter 2019