Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

U srijedu počinju “Principovi dani”

Izvor: Filter

Otvaranjem četvrtog saziva Likovne kolonije “Beli vuk” na Tvrdimićima, u srijedu, 22. juna, u Istočnom Novom Sarajevu počeće manifestacija “Principovi dani”.

Otvaranje likovne kolonije planirano je za 19.00 časova u amfiteatru na Tvrdimićima.

U četvrtak, 23. juna, na Trgu Republike Srbije u 19.00 časova, u saradnji sa Arhivom BiH, biće otvorena izložba “Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva BiH” i promovisana knjiga “Sarajevski atentat – povratak dokumentima” Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

Perišić će predstaviti knjigu nastalu na originalnoj građi iz dostupnih dokumenata Arhiva BiH i drugih izvora koja govori istinito i činjenično o prošlosti.

U petak, 24. juna, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 20.00 časova biće izvedena monodrama “Flora Sends”, autorski projekat Tatjane Kecman.

U subotu, 25. juna, u 19.00 časova u Kulturnom centru biće otvorena izložba “Ikone i freske rudničko-takovskog kraja” Kulturnog centra Gornji Milanovac.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u nedjelju, 26. juna, sa početkom u 20.00 časova biće odigrana monodrama “Svetozar Treći” u produkciji “NASTeatra”.

Na Trgu Republike Srbije će 27. juna od 19.00 časova biti predstavljeni radovi četvrtog saziva likovne kolonije “Beli vuk”, a od 20.00 časova na istoj lokaciji, planirana je promocija knjige majora Aleksandra Miloševića “Srpska priča”.

Na promociji će govoriti istoričari Nemanja Dević i Borisav Čeliković, te profesori istorije Nebojša Mičić i Aleksandar Kostović.

Isto veče na trgu će biti održan cjelovečernji koncert muzičkog sastava “Baština” iz Leskovca.

Na Vidovdan, 28. juna, u 10.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća kod spomenika Principu u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

Istoga dana sa početkom u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće održana Vidovdanska akademija.

Završnog dana manifestacije, 30. juna, biće održana tradicionalna 14. “Konferencija beba” sa početkom u 18.30 časova na Trgu Srbije.

Filter 2019