Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

U Nišu odata počast doktoru Miodragu Laziću

Izvor: Srna

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman i zamjenik gradonačelnika Slobodan Amović borave u posjeti gradu Nišu, u okviru koje su danas položili vijenac i cvijeće na grob doktora Miodraga Lazića u ovom gradu.

Tom prilikom oni su istakli da je bilo koja zvanična posjeta gradu Nišu predstavnika Gradske uprave Istočno Sarajevo prilika da se oda počast i zahvalnost doktoru Laziću, iskrenom prijatelju Istočnog Sarajeva i Republike Srpske koji je svom narodu nesebično pomagao kada je to najviše trebalo.

Prema njihovim riječima, veličina humanog djela doktora Lazića ostaće vječno zapisana u srpskom narodu u Republici Srpskoj, a posebno ljudima sa sarajevskog područja, gdje je doktor Lazić proveo Odbrambeno-otadžbinski rat kao hirurg dobrovoljac.

Doktor Miodrag Lazić, koji je preminuo 14. aprila 2020. godine i čije ime nosi Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, bio je ratni hirurg u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

U vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata proveo je 40 mjeseci kao hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva u ratnoj bolnici „Koran“ na Palama i jedan od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju kod Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanje na herojsko djelo doktora Lazića, osim u srcima ljudi, ostaće zapisano u knjizi „Dnevnik ratnog hirurga“ koju je objavila Novinska agencija Republike Srpske „SRNA“, a koja svjedoči o velikom čovjeku u teškom vremenu i herojskom i slobodarskom karakteru borbe srpskog naroda koji se u određenom istorijskom trenutku našao u centru globalnih geopolitičkih igara velikih sila.

Filter 2019