Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Usvojena odluka o izvršenju gradskog budžeta za prošlu godinu

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas odluku o izvršenju gradskog budžeta za prethodnu godinu u iznosu 12.236.830 KM.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da je 2021. godine registrovana negativna razlika u finansiranju u iznosu od oko 441.000 KM, ali da je ta razlika sastavni dio budžetskog suficita u uznosu od 1.181.000 KM.

Foto: Foto Vaske

Ćosić je pojasnio da to znači da su sve tekuće obaveze iz negativne razlike u finansiranju pokrivene, a da će negativna razlika biti pokrivena kada pozajmica preduzeću za Direktne investicije grada Istočno Sarajevo /DIGIS/ bude vraćena u gradski budžet.

“Gradski budžet u prošloj godini bio je u potpunosti stabilan, kao i u prvih pet mjeseci ove godine. Imamo problem oko prihoda od komunalnih taksa, koji moramo riješiti sa Ministarstvom finasija Republike Srpske ili kroz djelovanje Skupštine”, pojasnio je Ćosić.

Foto: Foto Vaske

Kada je riječ o informaciji o stanju u oblasti vodosnabdijevanja gradskih opština, Ćosić je rekao da su odbornici informisani o dogovoru preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo sa rukovodstvom opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo o početku radova na uključenju izvorišta “Grapski mlini” u vodovodni sistem donjeg dijela grada, koji bi, kako je naveo, trebalo da bude realizovan ove godine.

Ćosić je podsjetio da je Gradska uprava izdvojila 200.000 KM za podršku projektu povećanja vodovodnih kapaciteta, te da će lobirati da se uplati novac koji Vlade Republike Srpske treba da obezbijedi za ovaj projekat.

Foto: Foto Vaske

“Vodićemo računa i o ostalim oblastima vodosnabdijevanja na području ostatka grada i to će biti u fokusu u narednom periodu. Ove godine izdvajamo 150.000 KM za podršku preduzećima za sanaciju lokalnih deponija na području grada”, ukazao je Ćosić.

Osvrnuvši se na informaciju o stanju bezbjednosti na području grada, Ćosić je rekao da su odbornici jednoglasno usvojili tri zaključka o povećanju broja policajaca, podršci proširenju gradskog sistema video-nadzora sa dodatnih 300.000 KM, te da se od Ministarstva inostranih poslova Srpske zatraži informacija o rješavanju teških ubistava, koja su se dogodila u proteklih 20 godina.

Foto: Foto Vaske

Odbornici su dogovorili i da bude sačinjen pregled stanja u oblasti magistralnih puteva na području grada, te da od Vlade Srpske zatraže da popravi stanje na najugroženijim dionicama, kao i da razgovaraju o određenim strateškim projektima, među kojima je najznačajnija izgradnja treće trake preko Romanije.

Odbornik SDS-a Predrag Šarović rekao je da su glasali protiv izvještaja o izvršenju budžeta za prošlu godinu jer je prvi put u istoriji grada zabilježen budžetski deficit.

“Vidjećemo kada će to biti pokriveno”, rekao je Šarović koji se nada da će se to uspjeti riješiti.

Foto: Foto Vaske

Odbornici su primili k znanju i informaciju o stanju u privredi na području grada u prošloj godini.

Predsjednik Skupštine Branko Koroman rekao je da je na području grada registrovano 86 novih privrednih subjekata, dok su samo dva ugasila poslovanje, kao i da je ukupni kapital povećan za oko 83 miliona KM.

Foto: Foto Vaske
Filter 2019