Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

Уводи се диференцирана стопа ПДВ-а

Извор: Срна

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у другом читању Закон о порезу на додату вриједност који предвиђа увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ, умјесто досадашње јединствене од 17 одсто.

Стопа од пет одсто ПДВ-а примјењивала би се за основне прехрамбене намирнице – брашно, хљеб, млијеко, млијечне производе, храну за дојенчад израђену од млијека, уље, со, шећер, сточну храну, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто за луксузну робу попут вина и алкохолних пића, цигарета, аутомобила, парфема, накита и оружја.

С обзиром на то да Закон није усвојен у истом таксту у којем га је усвојио Представнички дом парламента БиХ, биће упућен комисији на усаглашавање текста.

УСВОЈЕН ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА 

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас једногласно по скраћеном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама.

С обзиром на то да је ријеч о законском акту који је различитим текстовима усвојен у Представничком дому у односу на Дом народа, формирана је комисија за усаглашавање текста закона.

У комисију за усаглашавање текста овог закона су у име Дома народа именовани делегати Амир Фазлић, Душанка Мајкић и Лидија Брадара.

Ријеч је о законском акту који је један од приоритета које БиХ треба да испуни према мишљењу Европске комисије, а подразумијева усклађивање ове области са правном тековином ЕУ.

Делегати данас нису подржали захтјев Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ по хитном поступку.

Овај законски приједлог подразумијева да се новчаном казном од 400 до 1.000 КМ казни свако ко оштети саобраћајни знак на начин да префарба латинични или ћирилични натпис на знаку.

Посланик Представничког дома Дамир Арнаут је, образлажући свој приједлог, рекао да је ријеч о цивилизацијском питању, истичући да већ постоје казне за ово кривично дјело, али да је проблем пуно шири јер постоји појава да се широм БиХ оштећују знакови, и то ћирилично писмо.

“Потребно је данас послати поруку да је то неприхватљиво”, рекао је Арнаут, позивајући делегате да усвоје овај закон.

Filter 2019