Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Studenti Srbije i Srpske obilježiće na Palama Dan srpskog jedinstva

Izvor: Srna

Studenti iz Srbije i Republike Srpske zajednički će na Palama obilježiti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar, najavio je danas ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.

“To je dobar način da negujemo odnose koje imamo i da na pravi način razvijamo saradnju”, rekao je Ružić, koji je na Palama razgovarao sa predstavnicima Unije studenata Srpske o načinima saradnje sa studentskim udruženjima u Srbiji.

On je istakao da studenti Republike Srpske i Srbije na svim nivoima obrazovanja imaju istovjetan status i da se sve diplome priznaju bez nostrifikacije, te dodao da će u narednu akademsku godinu na teret budžeta Srbije moći da se upiše 29.790 studenata.

Na sastanku je bilo riječi i o modelu dualnog obrazovanja i mogućnostima da se takav vid studiranja uvede u Republici Srpskoj, po uzoru na Srbiju, kao i o pitanju stipendiranja studenata iz Srbije u Republici Srpskoj. Ružić je ukazao na značaj studentskog organizovanja u Srbiji, koje je važan činilac razvoja visokog obrazovanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. “Najponosniji smo na nov Zakon o studentskom organizovanju.

Ustanovili smo studentske konferencije i studentske parlamente, uredili način njihovog finansiranja i nadležnosti, odabir članova, ali jedna od značajnijih novina jeste mogućnost da predstavnici studenata učestvuju u radu fakulteta i imaju pravo na odlučivanje”, naveo je Ružić. On je rekao da je prilikom izrade tog zakona postojala dobra saradnja sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije /SKONUS/ i da je zahvaljujući tome postignuti sjajni rezultati kada je riječ o poboljšanju uslova studiranja.

Ružić je danas prisustvovao i Drugoj regionalnoj konferenciji “Saradnja institucija, javnog i privatnog sektora i NVO” na Ekonomskom fakultetu na Palama, pri čemu je istakao značaj dijaloga i podrške NVO u kreiranju javnih politika, kao i o zajedničkim naporima Srbije i Srpske za postizanje višeg nivoa očuvanja nacionalnog identiteta.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava Proboj solunskog fronta. Praznuje se od 2020. godine.

Filter 2019