Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Savjet ministara zabranio izvoz ogrevnog drveta iz BiH

Izvor: Glas Srpske

Savjet ministara BiH danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici donio odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta iz BiH.

Prijedlog ove odluke početkom juna ove godine uputio je ministar Spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, a nakon razgovora s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca.

-Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i FBiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače – istakao je ministar Košarac početkom juna.

Predloženo je da ova zabrana na snazi bude 90 dana, s mogućnošću da bude produžena. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

-Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u BiH te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata – navelo je Ministarsvo u prijedlogu.

Cijena peleta u BiH u odnosu na isti period lani duplo je viša, pa je sada za tonu potrebno izdvojiti i do 600 maraka

Poskupljenja peleta prate i cijene ogrevnog drveta. Tako je paleta dostigla čak 230 maraka, što je za 50 maraka više u odnosu na ranije godine. 

Filter 2019