Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Postignut dogovor o funkcionisanju KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo

Autor: Filter/M.K.

Opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo, potpisale su Sporazum o saradnji kojim su, kako poručuju, riješena sva pitanja i problemi u funkcionisanju ovog preduzeća.

Sporazum predviđa rješavanje problema vodosnabdijevanja za stanovnike obje opštine, kao i daljih odnosa i učešća lokalnih zajednica na precizno definisan način.

Opština Istočna Ilidža obavezala se da do 2029. godine neće formirati vlastito vodovodno preduzeće, a da će u slučaju formiranja još najmanje tri godine vodu kupovati od KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo.

Sporazumom se Opština Istočna Ilidža obavezala da nastavi projektovanje, ispitivanje izdašnosti izvora i vodotokova, te finansiranje izvođenja radova na svojoj teritoriji. Tehničku i finansijsku podršku “Vodovodu” pružiće i za radove na proširenju i rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže na području opštine, u skladu sa prioritetima koje odredi SO Istočna Ilidža.

Takođe, u slučaju najavljene realizacije projekta “Grabski mlini” (kaptiranje vrela sa područja opštine Trnovo u postojeći vodovodni sistem), Istočna Ilidža bi finansirala radove na izgradnji trase koja prolazi područjem opštine.

Opština Istočno Novo Sarajevo će, kao 100 % vlasnik osnovnog kapitala KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo, dati pismenu saglasnost da se procenat svojine osnovnog kapitala koji se nalazi na teritoriji Istočne Ilidže i koji je trenutno upisan kao kapital “Vodovoda”, prenese kao akcijski kapital na Istočnu Ilidžu do kraja 2022. godine.

To praktično znači da će biti potrebna promjena određenih članova osnivačkih akata jer Istočna Ilidža dobija udio u vlasništvu.

U skladu s tim uslijediće i učešće Istočne Ilidže u upravljačkim strukturama “Vodovoda”.

Potpisnici Sporazuma konstatovali su da se cijena vode može mijenjati samo uz saglasnost nadležnih organa svih opština.

Filter 2019