Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /latinica

Otvorena izložba ikona i fresaka Rudničko-takovskog kraja

Izvor: Srna

Izložba “Ikone i freske Rudničko-takovskog kraja” Kulturnog centra Gornji Milanovac otvorena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Principovi dani“.
Istoričar umjetnosti i jedan od autora izložbe Radoš Gačić rekao je Srni da je to reprezentativna izložba na kojoj su predstavljene neobične i rijetke ikone i freske iz dva manastira i 20 crkava, uglavnom seoskih, te četiri crkve brvnare, iz Rudničko-takovskog kraja.

“U svakoj od tih manastira i crkava, kao istoričar umjetnosti, uspio sam da nađem neobične i rijetke ikone, koje smo snimili i zatim izradili kao slike na platnu, opremili tako da se njima može lako manipulisati i da se mogu transportovati kako bi stigle što dalje i kako bi ih vidjelo što više ljudi”, naveo je Gačić.

Prema njegovim riječima, na ikonama i freskama odražava se duh slikarstva 17, 18. i naročito 19. vijeka koji je preovladavao u Rudničko-takovskom kraju, poznatom po Takovskom ustanku i veoma plodnom vremenu obnove crkava i manastira za vrijeme vladavine Miloša Obrenovića.

“Na ikonama i freskama vidljivo je nekoliko slikarskih škola i nekoliko važnih umjetnika tog vremena, slikara živopisaca koji su ostvarili impozantno djelo u Rudničko-takovskom kraju“, zaključio je Gačić.

On je podsjetio da je izložba do sada prikazana u Foči, Bijeljini i Višegradu, a da se nadaju da će biti postavljena i u Trebinju, Palama i drugim mjestima u Republici Srpskoj.

Uz Gačića, autor izložbe je i Boban Stefanović, urednik filmskog programa Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Izložba će biti otvorena do 11. jula.

Kulturni centri Istočno Novo Sarajevo i Gornji Milanovac danas su potpisali Memorandum o saradnji.

Manifestacija “Principovi dani” traje do 30. juna.

Filter 2019