Одржана Свечана академија поводом Спасовдана, крсне славе општине Источно Ново Сарајево

Извор: Срна, фото: Фото Васке

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић истакао је да је ова локална заједница једно од највећих градилишта у Републици Српској, са више од 30 милиона јавних инвестиција, које су већином од Владе Републике Српске.
“Из тог разлога вечерас и уручујемо Повељу општине, највеће признање, премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу који разумије да све оне пројекте што делегирамо су потребе и Источног Новог Сарајева, али и града Источно Сарајево”, изајавио је Kатић новинарима прије почетка свечане академије која се одражава поводом Спасовдана, крсне славе општине.

Kатић је истакао да је овај дан веома посебан, јер општина обиљежава велики јубилеј – три деценије постојања.

Он је додао да су током свих тих година савладани велики изазови и остварени велики успјеси, те да су задовољни позицијом на којој се налази општина.

Kатић је напоменуо да све оно што се дешава и реализује у Источном Новом Сарајеву, није само за становнике ове општине, него и Источне Илиџе, Пала, односно свих градских општина.

“Све то заједнички радимо, јер само концепт таквог града, када смо сви обједињени око свих пројеката има смисла. Они пројекти који су тренутно актуелни – зграда Ректората и Музичке академије, нови студенстки домови и други су инвестиције које су подржане у потпуности од Владе Републике Српске. Исказујемо велику захвалност и на овај начин премијеру што је привржен овој општини и граду Источно Сарајево”, истакао је Kатић.

Kатић је најавио за сутра славску литију од 18.00 часова која ће кренути са Трга Србије.

“Овом приликом позивам грађане, не само Источног Новог Сарајева, него из града Источно Сарајево да на достојанствен и величанствен начин обиљежимо славу. Биће и освештано земљиште на којем ће бити изгарађен саборни храм у наредним годинама”, каже Kатић.

Он је истакао да су задовољни свим пројектима који се реализују у Источном Новом Сарајеву, јер желе да се позиционирају међу пет локалних заједница у Српској, а остварени резултати из претходног периода им дају право на то.

“Сигурно да ће ова општина и у наредним годинама да буде велико градилиште, како у централном дијелу, тако смо посвећени и другим дијеловима локалне заједнице и ослушкујемо потребе грађана. Имамо жељу да све оно што недостаје у наредним годинама изградимо. Вјероватно ћемо сљедећег Спасовдана имати доста пројеката са којима ћемо моћи да се похвалимо”, поручио је Kатић.

Предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу вечерас је на Спасовданској академији уручена повеља општине Источно Ново Сарајево, највеће признање које ова локална заједница додјељује за допринос развоју и побољшању услова живота њених становника.
Вишковић је захвалио свима који су препознали његов допринос за развој Источног Новог Сарајева, што га обавезује за још већу помоћ и сарадњу са овом општином.

“И да нисам добио повељу, све бих радио као што ћу радити и са повељом. На неки начин, ово је сатисфакција за нешто што радите”, истакао је Вишковић.

Премијер Српске изјавио је новинарима да је поносан када види колико се за ових 30 година развила ова општина, као и цио град Источно Сарајево.

Вишковић је нагласио да ће Влада Републике Српске сигурно наставити да помаже и ову локалну заједницу и све општине у саставу града Источно Сарајево, као што то ради широм Републике Српске.

“Задатак мене, као предсједника Владе, јесте равномјеран развој Републике Српске од Требиња до Новог Града и заиста смо много учинили”, истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да је на подручју општине Источно Ново Сарајево у току реализација многих пројеката, међу којима је завршетак позоришта, које ће да постане национални театар овог дијела Републике Српске, будући да у Бањалуци постоји Народно позориште.

Према његовим ријечима, то ће бити још једна институција културе која ће бити на буџету Републике Српске.

Он је подсјетио да је у Источном Новом Сарајеву у току изградња новог студентског дома, Ректората и Музичке академије, као и рјешавање имовинско-правних односа за изградњу основне школе, која ће бити финансирана из буџета Републике Српске.

“Поносан сам да имамо локалне заједнице у којима требамо проширивати основне школе, јер у већем дијелу Српске имамо мање ученика и школе раде смањеним капацитетом, а овђе имамо потребу за проширењем тих капацитета”, истакао је Вишковић.

Поводом обиљежавања Спасовдана – крсне славе Источног Новог Сарајева, вечерас је на свечанаој академији повеља уручена и градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу.

Плакете су додијељене Здравственој установи “Мастер физикал”, Матичној библиотеци Источно Ново Сарајево, Служби анестезије Болнице “Србија”, Олимпијском центру “Јахорина”, љекару Тамари Ивановић, те постхумно гуслару Срђану Трифковићу.

Filter 2019