Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Ove godine počinje gasifikacija Jahorine i Pala

Autor: Filter/M.K.

„Već sada sa sigurnošću možemo reći da će biti dovoljno gasa i da ćemo imati jednu od najboljih cijena u Evropi“, rekao je Nedeljko Elek, novi direktor preduzeća „Sarajevo gas“ Istočno Sarajevo.

Uprkos teškim vremenima na svjetskom nivou, investicije u gasnu mrežu neće stati, poručuje Elek, najavljujući gasifikaciju Pala i Jahorine.

„U najskorije vrijeme počinjemo sa izgradnjom gasovoda do Jahorine a jednim krakom će se spustiti do Pala. U ovoj godini možemo očekivati gasifikaciju Jahorine i dolazak gasovoda do Pala. Sve su to ozbiljni projekti za koje nam je potrebna podrška svih nivoa vlasti“, rekao je Elek.

On je pojasnio da će se gasovod širiti preko Trebevića do Jahorine, a jedan krak će se sa Jasika spustiti u Pale.

Trenutno stanje je takvo da gas u BiH ulazi na Šepku, odakle se snabdijevaju svi potrošači u BiH. Iako preduzeće “Gas-Res” snabdijeva gasom područje Republike Srpske, ne snabdijeva “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo. Razlog leži u činjenici da transportni i distributivni gasovodi do distributivnog sistema ove kompanije prolaze kroz Federaciju BiH i “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo je prinuđeno da prirodni gas kupuje od subjekata iz Federacije BiH.

Odgovarajući na pitanje o sigurnosti snadbijevanja gasom i cijenama, s obzirom na to da gas u Istočno Sarajevo dolazi preko Sarajeva, Elek je potvrdio da je jutros o tome govorio na sastanku u Vladi Federacije.

“Sarajevo gas“ će sigurno kupovati gas od „Gas-Res“-a. Naravno, ponašaćemo se tržišno i mislim da nije problem ni da kupujemo od „BH-Gas“-a ili „Energoinvesta“ ako budemo imali dobru cijenu. Sada je nekim čudnim uredbama Vlade Federacije koje nisu zakonite ni u skladu sa tržišnim poslovanjem, zabranjen protok „Gas-Res“-a kroz gasovod „Energoinvesta“a kroz naš gasovod teče normalno i jedan i drugi gas. Mislim da ćemo partnerski vrlo brzo riješiti taj odnos i „Sarajevo gas“ će biti kupac „Gas-Res“-a“, izjavio je Elek.

Elek se danas sastao sa Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH. Nakon sastanka je poručeno da će nosilac pomenutih aktivnosti biti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

„Raduje me da postoji vizija razvoja lokalne kompanije u Istočnom Sarajevu. Moramo biti svjesni činjenice da je Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi u zimskom periodu. Ovo je adekvatna politika koja želi da obezbijedi dovoljne količine gasa i da se postojeća mreža proširi i to zaista zaslužuje podršku svih nivoa vlasti“, rekao je Košarac.

Košarac je podsjetio da BiH ima preuzete odredbe i zagovara određene politike u oblasti ekologije, ali da je gas na nivou entiteta. To znači da je moguća saradnja između Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se riješili problemi u oblasti ekologije, te obezbijedili novi energenti.

„Ambicija Ministarstva je da, u partnerstvu sa entitetskim institucijama, zagovara potpisivanje međunarodnih sporazuma koji bi podrazumijevali implementaciju južne interkonekcije koja je značajna za FBiH, ali isto tako i nove istočne interkonekcije koja je značajna za RS. Vjerujem da do ljeta te Sporazume možemo imati na Savjetu ministara“, rekao je Košarac.
On smatra da je to dobra osnova za narednu aktivnost gasifikacije RS i BiH i da tu političkih predrasuda ne bi trebalo biti.

„Republika Srpska je implementirala sve standarde u oblasti energetike, zadate od Evropske energetske zajednice, a prije svega proizvodnja električne energije i gasa. Žao mi je što je zastoj u FBiH evidentan, ali vjerujem da će i Vlada Federacije sustići RS u tome kako bismo mogli određene aktivnosti realizovati“, dodao je Košarac.

Filter 2019