Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Obavještenje o pronalasku neeksplodirane naprave i planiranoj neutralizaciji

Izvor: Filter

Iz Opštine Istočna Ilidža obavještavaju da je prilikom uređenja riječnog korita rijeke Željeznice pronađena neeksplodirana naprava, sa dimenzijama dužine 170 cm, prečnika 40 cm i približno mase 100 kg.

“Opština Istočna Ilidža je obavijestila nadležne službe o pronalasku NUS-a, a izviđanjem EOD tima Pale „A“  utvrđeno je da se vjerovatno radi o improvizovanom ubojnom sredstvu iz proteklog rata koje je tzv. Armija BiH pravila u improvizovanim radionicama”, navodi se u obavještenju.

Uzimajući u obzir lokaciju na kojoj je naprava nađena i blizinu naselja potrebno je izvršiti detaljnu identifikaciju i stanje NUS-a, te uraditi procjenu opasnosti. Predviđeno je da se navedena aktivnost obavi u petak, 24. juna sa početkom u 11.00 časova.

Ako se dokaže da je moguće pomjeranje NUS-a, neutralizacija će se obaviti isti dan uz pridržavanje bezbjednosnih i drugih procedura.

Ukoliko se utvrdi da se radi o upaljačima za koje nije dozvoljeno pomjeranje NUS-a, izradiće se zaštitni zemljani radovi na lokaciji i izvršiti neutralizaciju NUS-a na licu mjesta.

Iz Opštine Istočna Ilidža obajveštavaju stanovništvo da je u petak, 24. juna potrebno sprovesti sljedeće mjere bezbjednosti :

1.Otvaranje svih zastakljenih površina i privremeno udaljavanje stanovništva u poluprečniku 300 metara od NUS-a,

2. Zabrana kretanja u poluprečniku od 500 metara,

3. Upozoravanje stanovništva o aktivnostima na pluprečniku 1000 metara;

Opština Istočna Ilidža će, zajedno sa RUZC RS, PS Istočna Ilidža, CZ I. Ilidža i Hitnom pomoći vršiti nadzor nad provođenjem ove aktivnosti i vršiti obezbjeđivanje lica mjesta.

Iz Opštine apeluju na građane da zbog lične bezbjednosti poštuju navedene mjere i i prate uputstva nadležnih službi.

Filter 2019