Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Na Tjentištu obilježavanje 79 godina od Bitke na Sutjesci

Izvor: Srna

Polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu u Nacionalnom parku “Sutjeska” na Tjentištu počelo je obilježavanje 79 godina od bitke na Sutjesci, u kojoj je živote izgubilo više od 7.500 pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta /NOP/.

Vijence su, između ostalih, položili izlaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović.

Obilježavanju prisustvuje i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine poslanici Radovan Vuković i Spomenko Stojanović, kao i veći broj građana i poštovalaca antifašističkog pokreta iz Srpske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Bitka na Sutjesci je trajala od 15. maja do 15. juna 1943. godine i Nijemci su angažovali ukupno 127.000 vojnika, tešku artiljeriju, avijaciju naspram 22.000 boraca NOP-a koji su imali 3.000 ranjenika. Tokom bitke poginula su 7.543 pripadnika NOP-a.

U njemačkim arhivama ova operacija naziva se “Švarc” i organizovana je u namjeri da se eliminišu NOP i Jugoslovenska vojska u otadžbini, te onemogući iskrcavanje savezničkih snaga na Balkan.

Filter 2019