Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Mljekarima Udruženja “Blago Romanije” stižu podsticaji

Foto: RTRS

Izvor: Srna

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka “Blago Romanije” Saša Kapović rekao je da za 166 sokolačkih mljekara ovog udruženja stiže obećana pomoć iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

“Prije dva dana dobili smo informaciju da je 7.430.000 KM odobreno za pomoć našoj branši, koja će stići kada nam je najpotrebnija i kada ima najviše posla na imanjima i oko sakupljanja sijena i sjenaže”, izjavio je Kapović Srni.

Kapović je zahvalio Vladi Republike Srpske za podršku mljekarskom sektoru, jer je najavljeno da će iz Kompenzacionog fonda u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija za mlijeko, a nada se da će to biti u junu, julu i avgustu.

On je napomenuo da za sada ne zna prema kojim kriterijima će biti isplaćeno, ali je uvjeren da će to ublažiti teškoće nastale nakon rasta cijena stočne hrane, goriva i svega što je potrebno za ovaj vid proizvodnje.

Kapović je podsjetio da su prije deset dana doznačena i sredstva budžeta Grada Istočno Sarajevo i da je počela isplata opštinske premije.

Iz budžeta grada je posredstvom Agrarnog fonda Istočno Sarajevo doznačeno 25.000 KM Veterinarskoj stanici Sokolac za “mliječne kartone” za 988 grla u muži i 118 priplodnih junica u vlasništvu članova Udruženja, čime su pokriveni bitni troškovi za mljekare.

Kapović očekuje da će u junu biti uplaćen i drugi dio od planiranih 50.000 za pomoć mljekarima kako je i dogovoreno na sastanku sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem, da ne bi išla, kao ranije, samo pojedincima.

On je naveo da su predstavnici Udruženja pokucali na sva vrata i da sada mljekari “Blaga Romanije” konačno mogu da odahnu jer je prije dva dana počela i uplata premije za mlijeko iz budžeta opštine Sokolac od deset feninga po litru za proizvođače koji u jednom mjesecu isporuče mljekarama više od 100 litara mlijeka.

Kapović je naglasio da je bilećka mljekara “Pađeni” prije mjesec dana povećala cijene mlijeka od jednog do pet feninga u zavisnosti od litraže, odnosno količine predatog mlijeka.

Udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina “Blago Romanije” osnovano je na Sokocu u februaru ove godine i okuplja 166 proizvođača koji sada imaju 988 grla u muži i 118 priplodnih junica i kao važan faktor u privredi očekuju podršku šire zajednice.

Sa područja Sokoca u 2021. isporučeno je mljekarama ukupno 3.264.159 litara sirovog mlijeka, što je 111.430 više nego u 2020.

Filter 2019