Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Kojić: Ove godine prvi tom Atlasa masovnih zločina nad Srbima u BiH

Foto: RTRS

Izvor: Srna

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica aktivno radi na izradi Atlasa masovnih zločina, knjige svih zločina počinjenih nad srpskim narodom u BiH, čiji će prvi tom koji se odnosi na 1992. godinu izaći ove godine, rekao je direktor Centra Milorad Kojić.

– Prvi tom će obuhvatiti 80 masovnih stratišta srpskog naroda u kojima će biti definisano sve – od geografskog položaja, broja stanovnika na tom području, ko je izvršio napad, počinjenih zločina, broja ubijenih, ranjenih i svega onoga što verifikuje i pokazuje da se tu dogodio ratni zločin – rekao je Kojić Srni.

Kojić je napomenuo da se Republički centar odlučio za ovaj posao imajući u vidu potpunu inertnost pravosuđa na nivou BiH koje ne želi ili se potpuno malo bavi procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

– Zločine nad srpskim narodom mi ne možemo i ne smijemo ostaviti nezapisane i nezabilježene zbog budućih generacija – istakao je Kojić.

Kojić je naveo da će Atlas masovnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH biti trajni dokument koji će pokazati ko je činio zločine, da su Srbi bili stradalnici i da pravosuđe na nivou BiH koje je trebalo da procesuira ratne zločine nad svim narodima, a ne selektivno zaobilazeći zločine nad Srbima, nije radilo na tome da se zadovolji pravda.

– Atlas zločina je dokaz da su masovni zločini nad Srbima počinjeni u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske – zaključio je Kojić.

Filter 2019