Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Izletište Tvrdimići: Budući turistički centar Istočnog Sarajeva

Foto: Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Na visini od 1000 do 1300 metara nadmorske visine smješten je sportsko-rekreativni kompleks „Tvrdimići“. Sjevernom stranom, prema Trebeviću, izvire potok Sušica, a jugozapadnom stranom protiče Kasindolska rijeka, koja izvire u podnožju Jahorine.

Ovaj sportsko-rekreativni centar u posljednjih nekoliko godina postao je prava oaza mira za građane Istočnog Sarajeva, koji joj se iznova rado vraćaju u zimskim mjesecima, kako bi pobjegli od gradske magle i smoga, ali i ljeti, kako bi se odmorili od vreline gradskog asfalta i pronašli malo hladovine, na čistom vazduhu i u netaknutoj prirodi.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

Biciklizam, planinarenje, sportske aktivnosti, sakupljanje ljekovitog bilja, samo su neke od mogućnosti koje ovaj turistički lokalitet nudi.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Istočno Novo Sarajevo, Igor Đokanović, kaže da je od samog početka, kada su počele da se realizuju prve investicije na ovom području, 2017. godine, zainteresovanost građana rasla.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

„Aktivnosti su počele 2016. godine, kada su, zapravo, počeli radovi na izgradnji lovačkog doma u ovom kompleksu, čije je uređenje završeno 2017. godine. Već tada, građani prepoznaju ovo izletište kao mjesto za idealan odmor u prirodi, uz sportske aktivnosti ili roštilj“, kaže naš sagovornik, te dodaje da su najznačajnije investicije realizovane 2018/19 godine.

„Najznačajnijim ulaganjem smatramo izgradnju amfiteatra „Bijeli vuk“ posvećenog Srđanu Kneževiću, po čemu Tvrdimići i postaju prepoznatljivi“, navodi Igor Đokanović.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

On objašnjava da su sredstvima koja su obezbijeđena putem Investiciono- razvojne banke Republike Srpske u vrijednosti od 100 000KM i dodatnim sredstvima opštine, izgrađeni fudbalsko igralište sa vještačkom travom, planinarska staza, te vještačka stijena visine 7-8 metara.

Kako navodi Đokanović, značajan dio sredstava uložen je u kupovinu bicikala za iznajmljivanje, ali i u ostale sadržaje i opremu pogodnu za najmlađe posjetioce.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

Djeca su u mogućnosti da ovdje uče osnove planinarstva, borave u školama u prirodi, te da uz pomoć novih tehnologija i aplikacije koja će ih ‘voditi’ kroz Tvrdimiće, uživaju u šetnjana i planinarenju.

Tvrdimići, osim navedenih sadržaja, posjetiocima nude mogućnost uživanja u tradicionalnoj hrani u restoranu Lovačkog doma, ali i iznajmljivanje sjenika i mjesta za roštilj.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

Đokanović navodi da je od sljedeće godine u planu izgradnja skijaške staze pored doma dužine oko 150 metara, kao i ski lifta.

Kako navodi, od velike važnosti je ulaganje u ovaj centar i širenje same lokacije, kako bi, prvenstveno građanima Istočnog Sarajeva, ali i drugim posjetiocima, bilo omogućeno mjesto za kvalitetan odmor, uživanje i boravak u prirodi.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

Đokanović kaže da je u narednom periodu, osim trenutnih smještajnih kapaciteta kojim Lovački dom raspolaže, u saradnji sa privatnim i javnim partnerima, planirana izgradnja vikend naselja, a sva potrebna dokumentacija je završena. U planu je i gradnja hotela na tom lokalitetu.

„Tvrdimiće posjećuje značajan broj građana tokom cijele godine, a vikendom se na ovom podrčju okupi i više stotina izletnika“, naglašava Đokanović.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

Kako bi povećali broj posjetilaca, odnosno, što većem  broju građana omogućili posjetu ovom izletištu, kako objašnjava načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, tokom ljetnog perioda biće organizovan besplatan autobuski prevoz do Tvrdimića, svakim danom u periodu od 10 do 14 časova.

U opštini Istočno Novo Sarajevo trebalo bi da uskoro bude oformljen turistički info-centar, čije djelovanje će se bazirati na tri segmenta.

Vivo studio/ opština Istočno Novo Sarajevo

„U saradnji sa Turističkom organizacijom Istočnog Sarajeva i Gradom Istočno Sarajevo, planiramo osnivanje Info-centra, koji će biti fokusiran prvenstveno na Tvrdimiće, promociju njegovih prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog nasljeđa, ali i organizovanje kulturnih i zabavnih manifestacija, što je drugi važan segment“, navodi Đokanović i dodaje da opštinu Istočno Novo Sarajevo tokom trajanja kulturno-zabavnih manifestacija ili u vrijeme održavanja koncerata poznatih muzičkih zvijezda, posjeti značajan broj gostiju iz susjednih opština, ali i okruženja.

Igor Đokanović, kao treći segment na kojem se može bazirati razvoj turizma u opštini, navodi usluge smještaja po principu „stan na dan“, gdje postoji mogućnost proširenja smještajnih kapaciteta.Filter 2019