Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

За злочин над Србима у Алипашином пољу 16 година затвора

Извор: Срна

Апелационо вијеће Суда БиХ је другостепеном пресудом осудило Сенада Џанановића на 11, а Едина Гаџу на пет година затвора због ратног злочина над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље 1992. године.

Другостепеном пресудом су као неосноване одбијене жалбе Тужилаштва БиХ и бранилаца оптужених, чиме је потврђена првостепена пресуда изречена 11. јуна прошле године, саопштено је из Суда БиХ.

Џанановић и Гаџо су оптужени да су, као припадници Штаба Територијалне одбране „Стела“ и Специјалних јединица такозване Армије БиХ, од средине априла до августа 1992. године на Алипашином пољу, заједно са надређеним Јусуфом Празином Јуком и Самиром Кахвеџићем Крушком, свјесно и вољно учествовали у незаконитом затварању цивила српске националности.

Српски цивили су незаконито лишени слободе на подручју града Сарајева, те одвођени у просторије Штаба Територијалне одбране „Стела“ на Алипашином пољу (бивши кафе „Борсалино“ и просторије Мјесне заједнице Младост) и затварани у затвореничке објекте у подрумима стамбене зграде на Алипашином пољу, „Б“ фаза, те меснице „Пештер“ и другим просторијама исте стамбене зграде.

У овим објектима, оптужени, али и друга лица су српске цивиле подвргли убиствима, силовањима, мучењу, нечовјечном поступању, одвођењу на принудни рад, током којег су били изложени смртној опасности, те подвргнути различитим облицима физичког и психичког злостављања.

Џанановић и Гаџо ослобођени су оптужбе за поједине инкриминације на начин како је то наведено у првостепеној пресуди, а према којим би се теретили за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва Кривичног закона БиХ.

Суд је у односу на поједине инкриминације одбио оптужбу да је Џанановић починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из Кривичног закона БиХ.

Filter 2019