Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Etno selo „Dolina mira“: Istinska oaza mira za ljubitelje prirode i gurmane

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Etno-selo „Dolina mira“nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje od centra Pala na putu prema Jahorini. Savršeno mjesto za odmor, šetnju i rekreaciju, uz domaću hranu kojoj nećete moći da odolite.

Izvanredna hrana, jedinstven, etno i eko ambijent, potpuno prirodno okruženje, nedaleko od urbane sredine, učiniće vaš boravak ovdje prijatnim i nezaboravnim.

Od snova do porodičnog biznisa

Vlasnik Etno-sela, Nada Rulj, kaže da je ideja o izgradnji etno sela počela prije nešto više od deset godina.

„Suprug i ja željeli smo da napravimo kolibu u kojoj bismo dolazili na odmor sa djecom, kada se umorimo od svakodnevnih obaveza i tempa koji neizvbježno donosi vrijeme u kojem živimo. Izgradili smo prvu kolibu, brvnaru i tako je polako sve počelo“, pojašnjava Nada.

Nada dodaje da je uskoro ‘nikla’ i druga brvnara, a onda su počeli realizaciju ideje o izgradnji malog, vještačkog jezera na ovom području.

„Izgradili smo jedno jezero, pa onda i drugo. Nekada smo radili manje, nekad više…Bilo je perioda kada smo potpuno obustavljali gradnju, zbog različitih razloga, ali nismo odustajali od namjere da ostvarimo svoje ideje i snove“, kaže Nada uz osmijeh.

U okviru etno – sela „Dolina mira“  nalaze se vodenica, sušnica za meso, restoran i apartmani koji su urađeni autentično, tako da ovaj kompleks svakom gostu, ljubitelju boravka u prirodnom ambijentu, može da pruži kompletnu turističko-ugostiteljsku ponudu i nezaboravan ugođaj.

U etno-selu nalaze se i sadržaji za djecu, što ovaj turistički kompleks čini pogodnim za porodični odmor.

Tereni predviđeni za igru sa odgovarajućim mobilijarom interesantni su djeci mlađeg uzrasta,  koja su, ipak, fascinirana životinjama koje na ovom području mogu da vide: guskama, patkama, kozama, kokoškama, košutama i jelenima koji okolo slobodno šetaju.

Vrhunska, domaća hrana zadovoljiće ukus najvećih gurmana

Hrana, bazirana na domaćoj kuhinji i gastro specijalitetima sarajevsko-romanijskog podneblja, zadovoljiće i najveće gurmane. Ovdje ćete imati priliku da probate domaće sireve i mesne prerađevine iz okolnih seoskih domaćinstava.

Na meniju možete pronaći jela domaće kuhinje karakteristična za ovo podneblje. Za neponovljiv ukus svakog specijaliteta, kako ovdje s ponosom ističu, zadužen je vrhunski tim iskusnih kulinarskih majstora.

Nada Rulj kaže da su gosti već prepoznali kvalitet i gastro ponudu ovog etno – restorana.

„Ponuda u restoranu se prvenstveno odnosi na našu nacionalnu kuhinju, u kojoj preovladavaju jela sarajevsko-romanijskog podneblja. Kapacitet je oko 100 mjesta u restoranu i oko 150 mjesta u ljetnoj bašti“, dodaje Nada.

„Miris peciva koje ovdje sami spremamo u krušnoj peći, mnoge naše goste, kako su nam rekli, vraća u dane djetinjstva koje su proveli na selu kod bake i dede, i budi im prijatne uspomene. Obavezno treba probati i neku od domaćih rakija od divlje kruške, grožđa ili šljive, ili domaće, hercegovačko vino. Restoran je pogodan za organizaciju manjih slavlja, organizovanih ručkova i večera“, naglašava Nada.

Smještajni kapaciteti za višednevni boravak

Etno selo ‘Dolina mira’ u svojoj ponudi ima i smještajne kapacitete, četiri komforna apartmana u etno stilu, izgrađena od potpuno prirodnih materijala. U ovim smještajnim jedinicama, uz sav komfor koji nude, osjetićete toplu, porodičnu atmosferu, ali i dašak prošlih vremena.

U Dolini mira kažu da gosti u samom etno – selu mogu provesti ugodne trenutke, a, ukoliko žele,  mogu da obiđui i  okolinu.

„Etno-selo je pješačkom stazom, dugom oko osam kilometara, povezano sa Vrelom Miljacke. S druge strane, stazom se može doći do samog centra Pala, tako da gosti nadohvat ruke imaju i u gradsku, urbanu sredinu“, ističe vlasnica etno-sela.

Kaže i da nakon prijatne šetnje, gosti mogu da uživaju u pogledu koji se iz ljetne bašte pruža na dva jezera, lijepo prirodno okruženje, planinu, šumu, ali i na životinje koje u ovom etno – selu smatraju domaćim.

Domaćica ovog kompleksa kaže da su ljubav prema prirodi i ovoj vrsti posla prenijeli i na djecu, te da su njihova tri sina, praktično, odrasla u ovom etno-selu, gdje rado provode vrijeme i pomažu roditeljima. 

Porodična atmosfera i neposredan odnos domaćina prema gostima, karakterišu ovo etno-selo iz kojeg ćete otići sa najljepšim utiscima i sa velikom radošću se vratiti još mnogo puta.Filter 2019