Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Dr Golijanin o stvaranju kamenja u žuči, liječenju i operaciji

Izvor: Filter

Specijalista opšte hirurgije u Bolnici “Srbija”, dr Bojan Golijanin kaže da je žučna kesa „šuplji“ organ koji je smješten na donjoj strani desnog lobusa jetre. U njoj se između obroka nakuplja i koncentriše žuč, koja se pod uticajem digestivnih hormona prazni nakon dolaska hrane u dvanaestopalačno crijevo.

Pojašnjava da tokom 24 sata odrasla osoba izluči oko 1000 ml žuči. Osnovna funkcija žuči je da poboljšava varenje masti, te pomaže resorpciju vitamina A, D, E i K.

U formiranju kamenja u žučnoj kesi, ključnu ulogu imaju poremećaji u sastavu žuči. U 70 do 90 odsto slučajeva oni su holesterolskog porijekla, a u 10 do 30 odsto slučajeva bilirubinskog.

„Kamenje u žučnoj kesi jedan je od najčešćih stanja u hirurgiji, pa su samim tim i operacije žučne kese vrlo česte. Sa starenjem oboljenje je učestalije. Oko polovine pacijenata koji imaju kamenje u žuči, nema nikakve simptome ili su oni veoma blagi. Međutim, i kod takvih pacijenata se u određenim slučajevima preporučuje operativno liječenje“, naglasio je dr Golijanin.

Prema njegovim riječima kao posljedica prisustva kamenja u žučnoj kesi može da dođe do akutne upale žučne kese tj. akutnog holecistitisa ili do ponavljanih napada zapaljenja između kojih dolazi do smirivanja tegoba i upale tj. hroničnog holecisititisa.

On kaže da je akutni holecistitis skoro uvijek posljedica začepljenja vrata žučne kese ili izvodnog žučnog kanala kamenom. Zbog začepljenja, pražnjenje žuči je otežano, te dolazi do razvoja infekcije i inflamacije. Ako je infekcija teška, zapaljenje može napredovati do pojave gangrene i perforacije.

„Simptom koji se najčešće pojavljuje kod akutnog holecistitisa je nagli bol ispod desnog rebarnog luka, koji je često praćen mučninom, gađenjem i povraćanjem. Može se javiti povišena tjelesna temperatura, blaže žutilo kože i sluznica. U postavljanju dijagnoze pored dobro uzete anamneze i kliničkog pregleda, te labaratorijskih nalaza, najznačajniju ulogu ima ultrazvuk abdomena“, naglasio je dr Golijanin.

On kaže da su najznačajnije komplikacije akutnog holecistitisa hidrops žučne kese, empijem, perofracija. Konzervativno liječenje akutnog holecistitisa obuhvata hidrataciju pacijenta, analgetike, antibiotike.

Time se zapaljenje obično smiruje, ali problem kalkuloze kao osnovnog uzroka oboljenja ostaje. Zbog toga se u najvećem broju slučajeva radi operativnih zahvat gdje se žučna kesa odstranjuje.

„U našoj ustanovi žučna kesa se najčešće odstranjuje laparaskopskim putem, kojim se postiže znatno brži oporavak i ljepši estetetski efekat kod pacijenta“, istakao je dr Golijanin.

Filter 2019