Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

Данијел Симић добитник награде за новинарску храброст “Милан Пантић”

Извор: novosti.rs

Данијел Симић, новинар Радио-телевизије Републике Српске и предсједник Удружења новинара РС, овогодишњи је добитник награде за новинарску храброст “Милан Пантић”, коју додјељује компанија “Новости”.

Ову одлуку донео је петочлани жири. За Симића је гласало троје чланова, док су по један глас добили Бранко Жујовић, новинар и уредник портала Subotičke.rs, и Ружа Хелаћ, ауторка документарног ТВ серијала “Зелена патрола на делу”.  

Како се наводи у предлогу колегијума “Вечерњих новости”, који је кандидовао Симића, у питању је дугогодишњи новинар јавног медијског сервиса Републике Српске, оснивач и главни уредник портала Frontal.rs, јединог ћириличног портала западно од Дрине.

– Данијел Симић се издвојио својим извештавањем из Украјине. Један је од ретких који је отишао у ратну зону и посвећено извештава, како за своју матичну кућу, тако информације дели и изјавама и укључењима у готово све релевантне медије у Србији и РС. Свакодневно извештава о сукобима у Донбасу, ушао је међу првима у комплекс челичане Азовстаљ. Осим о ратним сукобима, извештава и о животу обичних грађана у Донбасу и развејава многе неистине које се пласирају у јавност – наводи се у приједлогу за награду.

Будући да је за Симића новинарски посао испред свега, па и сопствене безбједности, он је, по оцјени жирија, достојан да постане лауреат награде за новинарску храброст која носи име Милана Пантића, убијеног дописника “Новости” из Јагодине.

Овогодишњи конкурс трајао је до 20. маја, а лаурета је изабрао жири који су чинили представници породице Пантић, УНС, НУНС, локалног медија у Јагодини и “Вечерњих новости”.

Награда за новинарску храброст “Милан Пантић” установљена је у знак сјећања на новинара “Новости” који је убијен 11. јуна 2001. године, у ходнику испред свог стана. Пантић је убијен због свог новинарског рада, а убице и налогодавци ни после 21 годину нису пронађени.

Симићу ће награда бити уручена 11. јуна, у Јагодини, на годишњицу Пантићевог убиства.

Filter 2019