Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

„Građanska patrola“ uspješno testirana, od sredine juna dostupna stanovnicima Pala

Izvor: Srna

Uspješno je završena faza testiranja aplikacije „Građanska patrola“, a sredinom juna ovaj sistem biće dostupan i stanovnicima Pala, koji će im omogućavati prijavu komunalnih i drugih problema u njihovom okruženju, bilo kad i bilo gdje, putem njihovih mobilnih uređaja, saopšteno je iz opštinske uprave.

„Glavna misija jeste postizanje ažurnije i efikasnije komunikacije između građana i lokalnih vlasti, s ciljem ostvarenja zajedničkog dobra. Princip korištenja aplikacije se bazira na tome da građani detektuju problem u svojoj okolini, putem aplikacije uslikaju do tri fotografije ili snime kratak video, te pošalju prijavu koja stiže direktno do nadležne institucije, koja potom preuzima stvar u svoje ruke i implementira potrebne mjere“, dodaje se u saopštenju.

„Građanska patrola“ predstavlja moderan i funkcionalan koncept građanske ažurnosti prilagođen tehnologijama 21. vijeka.

Prijava komunalnih i drugih problema koje je potrebno sanirati predstavlja glavnu svrhu ove aplikacije, te podrazumijeva probleme kao što su oštećenja javnih i zelenih površina, neispravna javna rasvjeta, neispravna saobraćajna signalizacija, nepropisno parkiranje, otpad /divlje deponije/, oštećenja parkovske opreme, oštećenja na /lokalnim/ putevima, problemi sa vodovodom i kanalizacijom, sa toplanom/grijanjem i mnogi drugi.

U saopštenju navode da aplikaciju prilagođenu Palama donira DVC solušn /DVC Solutions/ kroz projekat „Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“.

Projekat se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama „Lanako“, DVC solušn u okviru programa koji implementira njemački GIZ u saradnji sa udruženjem Bit alijansa.

Suvlasnik preduzeća DVC Branko Vasiljević rekao je da će implementacijom projekta imati sistem u četiri grada/opštine u BiH, a to su Banjaluka, Brčko distrikt, Zvornik i Pale, a sistem kojeg puštaju na Palama i u Zvorniku je unaprijeđen.

„Vjerujemo da će ovo rješenje da doprinese kvalitetnijem životu u Zvorniku i na Palama, da će građani da se aktivno uključe i šalju prijave i tako podstiču zaposlene u javnoj službi da adekvatno reaguju. Odlična stvar je što građani u svakom momentu vide status prijave i komentar grada/opštine. Uvijek su u toku s tim šta se dešava sa prijavom“, naveo je Vasiljević.

Aplikacija je u potpunosti besplatna za upotrebu. Može se preuzeti putem Plej stor platforme za android i App store platforme za IOS uređaje, dok korisnici prilikom korištenja aplikacije ne ostavljaju tragove ličnih podataka i sve prijave problema su u potpunosti anonimne.

Opština Pale poziva sve građane da aktivno prate njihova obavještenja, te da instaliraju aplikaciju koja će biti zvanično dostupna već od sredine juna.

Filter 2019