Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Godinu dana od otvaranja nove dvorane, čekali smo je 20 godina

Autor: Filter/M.K.

Na današnji dan 2021. godine svečano je otvorena nova sportska dvorana u Istočnom Novom Sarajevu.

Prethodnih 12 mjeseci u dvorani su održana značajna takmičenja, odigrane utakmice koje su privukle više od 2.000 gledalaca, a mjesto više tražilo se i na velikom koncertu KUD “Slavija.

Utakmica OKK “Slavija” – KK “Budućnost” Bijeljina, foto: Foto Vaske
Utakmica OKK “Slavija” – KK “Budućnost” Bijeljina, foto: Foto Vaske
Promocija upisa na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, foto: Foto Vaske
Koncert KUD “Slavija”, foto: Foto Vaske

Istorija ovog objekta počinje prije više od 20 godina. Izgradnju je 2001. godine počeo Grad Istočno Sarajevo, da bi 2006. godine sva prava i obaveze u vezi sa dvoranom prenio na opštinu Istočno Novo Sarajevo.

Šest godina kasnije objekat u izgradnji je urušen. Naime, zbog obilnih snježnih padavina 4. februara 2012. godine došlo je do rušenja krovne konstrukcije. Utvrđeno je da je razlog rušenja nekvalitetno projektovana i urađena krovna konstrukcija. Nekoliko godina je ovaj objekat za opštinu bio rupa bez dna, a 2013. uloženo je oko 100.000 KM samo za uklanjanje porušene krovne konstrukcije. U međuvremenu su na naplatu stigli i izgubljeni sporovi sa izvođačima… Previše za opštinski budžet koji je te 2013. bio oko 5,5 miliona KM (ove godine je više od 21 milion KM).

Od ideje se nije odustajalo, pa su nakon konsolidovanja opštinskog budžeta i uključivanja Vlade Republike Srpske, obezbijeđena zajednička sredstva a nastavak izgradnje. Tako se 2018. ušlo u projekat rekonstrukcije dvorane i izgradnje trga, kao jedne cjeline u centru opštine.

U staru dvoranu, koja je srušena uloženo je 7,6 miliona KM. U obnavljanje, u prvoj fazi je uloženo 4,7 miliona KM, dok je u drugoj fazi koja podrazumijava unutrašnje radove i opremanje izdvojeno još 3,4 miliona KM.

Dvorana površine 5.720 metara kvadratnih ima kapacitet od oko 2.500 mjesta.

Dvorana, osim sportskog dijela, ima i poslovni. U dvorani su ugostiteljski objekti, frizerski salon, apoteka, butik, “Hercegovačka kuća”, te kancelarije.

foto: Foto Vaske
foto: Foto Vaske

Filter 2019