Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Vlada RS traži od Savjeta ministara zabranu izvoza trupaca iz BiH

Izvor: Filter

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o potrebi uvođenja mjere privremene zabrane izvoza trupaca i energenata na bazi drveta iz BiH.

“Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, za period do 90 dana, zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta označenih tarifnim brojevima 4401 i 4403, te podbrojevima, a prema Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2022. godinu”, objavljeno je nakon sjednice Vlade.

Naime, u Republici Srpskoj, oporavkom drvne industrije nakon negativnih posljedica izazvanih pandemijom je registrovano dodatno povećanje potražnje proizvoda od drveta na međunarodnom tržištu, te je neophodno da se sva raspoloživa sirovina iz javnih i privatnih šuma stavi na raspolaganje domaćim drvoprerađivačima.

“Poseban problem na tržištu nastao je usljed međunarodne krize snabdijevanja energentima zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do enormne potražnje i izvoza drveta kao energenta kao i značajnog povećanja cijena na domaćem i međunarodnom tržištu, usljed čega se javila nestašica energenata (ogrevnog drveta, peleta i briketa) za potrebe snabdijevanja stanovništva u Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju Vlade.

S tim u vezi, a sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije, sprečavanja nestašice i zaštite domaćih potrošača u smislu snabdijevanja energentima na bazi drveta Savjetu ministara BiH upućena je inicijativa za donošenje mjere privremene zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta iz BiH na period do 90 dana.

Filter 2019