Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Višković: Osnovali smo agenciju za lijekove, ići ćemo dalje svidjelo se to nekome ili ne

Izvor: RTRS

Republika Srpska je krenula u osnivanje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru Srpske, što je bio atak na zdravlje građana Republike, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

“Nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne”, rekao je Višković komentarišući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i dopunu Zakona o republičkoj upravi Srpske.

Pojasnio je da je potez Agencije za lijekove BiH bio usmjeren na zdravlje ovdašnjih pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik apsolutno ispravan.

“Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa zajedničkog nivoa vlasti učini nešto loše prema Srpskoj, a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru Srpske boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo `medicinski` kiseonik”, rekao je Višković.

On je zaključio da je potez zabrane bio “planirani zločin” prema građanima Srpske, prije svega ljudima kojima je taj kiseonik značio život.

Filter 2019