Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Viškoviću i Ćosiću povelje za doprinos razvoju Istočnog Novog Sarajeva

Izvor: Srna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković dobitnik je povelje opštine Istočno Novo Sarajevo, najvećeg priznanja koje ova lokalna zajednica dođeljuje zaslužnim pojedincima i ustanovama, odnosno kolektivima, koji su doprinijeli razvoju i poboljšanju uslova života svih stanovnika ove opštine.
Na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom obilježavanja Spasovdana – krsne slave Istočnog Novog Sarajeva, jednoglasno je donesena odluka i da povelju dobije gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosića.

Obrazlažući ovu odluku načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić rekao je da je mnogo razloga da dodjelu povelje Viškoviću, ali i Ćosiću, dodajući da Vlada Republike Srpske ulaže između 25 i 30 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu.

Katić je naveo da se grade studentski domovi, vrijednosti oko 6,5 miliona KM, koje u potpunosti finansira Vlada, te zgrada Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzičke akademije, koncertna dvorana vrijedna više od 10 miliona KM, nova osnovna škola vrijedna 4,5 miliona KM, a izdvojen je i milion KM za izgradnju zgrade pozorišta.

Prema njegovim rječima, Vlada Republike Srpske će obezbijediti i sredstava za sanaciju korita rijeke Tilave.

Katić je napomenuo da su Istočno Novo Sarajevo pomagali svi prethodni predsjednici Vlade Republike Srpske, bez obzira kojoj političkoj partiji su pripadali, ali je istakao da su najveća sredstava uložena u ovu lokalnu zajednicu u jednoj godini za vrijeme Viškovićevog mandata.

On je naveo da je Ćosić unaprijedio Istočno Novo Sarajevo u periodu 2012-2020. godine, kada je obavljao funkciju načelnika opštine, podsjećajući na investicije tada pokrenute i realizovane.

“Opština je u tom periodu postala jedna od najrazvijenijih i najvećih gradilišta u Republici Srpskoj. I sada, kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, mnogo pomaže razvoju Istočnog Novog Sarajeva”, obrazložio je Katić.

Plakete će biti dodijeljene Zdravstvenoj ustanovi “Master fizikal”, Matičnoj biblioteci Istočno Novo Sarajevo, Službi anestezije Bolnice “Srbija”, Olimpijskom centru “Jahorina”, ljekaru Tamari Ivanović, te posthumno guslaru Srđanu Trifkoviću.

“Svi oni koji su nagrađeni, od zahvalnice do povelje, dobro su doprinijeli razvoju i promociji opštine Istočno Novo Sarjevo”, naglasio je Katić, te dodao da će priznanja biti uručena večeras, na svečanoj akademiji u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Filter 2019