Sun. Aug 7, 2022
ћирилица /latinica

BO Pale: Katastrofalni odnosi unutar BORS-a

Izvor: Filter

Nakon završetka manifestacije “Dani sjećanja na juni 1992. godine”, i svečanog obilježevanja 30 godina od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata, Boračka organizacija Pale želi da informiše borce, pripadnike boračkih kategorija i cjelokupnu javnost o katastrofalnim odnosima unutar Boračke organizacije Republike Srpske, navodi se u saopštenju BO Pale.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Naša tvrdnja se ogleda u sljedećim činjenicama:

Boračka organizacija Pale je provela vanredne izbore u 2021. godini, i o svemu uredno i redovno informisali BORS. Nakon uvida u izvještaj o stanju u OBO Pale koji je napravila komisija imenovana od strane Skupštine BORS-a Predsjedništvo BORS-a je 06.08.2021. godine donijelo odluku o potrebi provođenja vanrednih izbora u Boračkoj organizaciji Pale. Poslije donošenja ove odluke BORS se ućutao, zato što su pojedinci shvatili da će i kod njih borci nezadovoljni stanjem u organizaciji pokrenuti vanredne izbore. I ne samo to, na poslednjoj sjednici Skupštine su opozvali pomenutu Komisiju, kako bi pokušali spriječiti utvrđivanje činjenica.

Poslednje dvije Skupštine BORS-a su održane u maju u Bijeljini i Banja Luci. Obzirom da su u donošenju odluka učestvovali nekadašnji delegati iz Pala koji su smijenjeni još u avgustu 2021. godine (a što je potvrđeno pravosnažnim sudskim presudama), obje sjednice Skupštine i sve odluke donesene na istim su bile nelegalne .

Rukovodstvo BORS-a je u više navrata upozoreno da je pozivanje smijenjenih delegata iz Pala na sjednice Skupštine, i sprečavanje legalno izabranih delegata krivično djelo, ali su neki drugi interesi važniji od činjenica. Zbog ovoga je Boračka organizacija Pale podnijela krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv potpredsjednika Skupštine, koji je po našem mišljenju zloupotrebljen od strane političara, kao i članova Verifikacione komisije koji su spriječili da na sjednicama učestvuju legalno izabrani delegati.

Nova sjednica Skupštine BORS-a zakazana je za 05.07.2022. godine u Bijeljini i na tu sjednicu Skupštiene su ponovo pozvani nekadašnjei delegati koji su smijenjeni. Ovo je dokaz da rukovodstvo BORS-a nastavlja da djeluje nelegalno, da ignoriše sudske presude i otvoreno se ruga volji boraca iz Pala.

Zbog svih pokušaja malverzacija u radu Skupštine i nelegalnog djelovanja BORS-a u cjelosti, Boračka organizacija Pale je zatražila od Osnovnog suda u Banja Luci da bude obusutavljen postupak upisa lica ovlaštenog za zastupanje u registraciji BORS-a, dok ne budu riješeni svi pravosudni postupci koji će sigurno pokazati nelegalnost rada BORS-a. Prema informacijama koje imamo još nekoliko opštinskih organizacija se obratilo sudu sa sličnim zahtjevima.

Vjerujemo da će sudovi i tužilaštvo ispitati sve naše navode, naročito zato što su naši dokazi pravosnažne presude. Svi mi znamo da su sva ova previranja samo zbog novca i želje pojedinaca da se dograbe kontrole nad računom BORS-a na kojem se trenutno nalazi 538.000 KM.

Pozivamo borce i pripadnike boračkih kategorija da ne budu nijemi, i da svi zajedno ne dozvolimo dodatno skrnavljenje Boračke organizacije. Ne smijemo nipošto dozvoliti da nečasni prodaju 28.000 naših poginulih boraca za 538.000 KM. Do nas je.”

 

Filter 2019