Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

“Basne” Dositeja Obradovića objavljene u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva: Poučne priče za najmlađe

Izvor: Glas Srpske

Najmlađi čitaoci mogu da uživaju u raznovrsnim pričama o zgodama i nezgodama životinja u čije karaktere su utkana ponašanja ljudi sa izvanrednom moralnom poukom, jer je iz štampe izašla knjiga “Basne” Dositeja Obradovića, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Knjiga je namijenjena djeci, ali čitajući Dositejeve basne onih istinskih vrijednosti mogli bi da se prisjete i oni malo stariji čitaoci. Ova literatura izvrstan je materijal za podučavanje djevojčica i dječaka o prijateljstvu, dobroti, hrabrosti i srčanosti. Korice knjige su divno ilustrovane, što dodatno privlači pažnju i nagovještava interesantan sadržaj.

U ponašanju životinja, kroz njihova promišljanja i razgovore prepoznaju se ponašanja ljudi, pa je tako lisica lukava, lav je simbol za moć, a vuk je pohlepan. Mudrost krasi sovu, dok se medvjed ne može pohvaliti pameću, ali njega odlikuje snaga, pa ga se stoga svi boje, a zec je pak brzoplet, ali i domišljat.

Svi junaci u basnama koji se ne ponašaju lijepo, želeći da prevare drugare ili da im nanesu zlo, na kraju završe loše, a oni koji su dobri i pošteni bivaju nagrađeni. Tako i mališani mogu da uvide da treba da izaberu ovu drugu, dobru stranu.

U opisu ovog djela iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo naveli su da je Dositej Obradović bio prvi veliki prosvjetitelj srpskog naroda poslije Svetog Save.

“Izdanje basni 1789. godine namijenio je mladim čitaocima, ali je uz moralne pouke, “naravoučenija”, mislio i na starije. Izvori su mu bili i starogrčki basnopisci, odnosno Ezop, ali i noviji evropski basnopisci Lafonten i Lesing. Smatrao je da su basne neophodne za vaspitanje kao što su voda i vazduh neophodni za život. Činjenica da ga mladi čitaju, da pišu pod njegovim uticajem i slikaju njegove likove potvrđuje da je stari Dositej, rođen prije otprilike 280 godina, ne samo živ već i savremenik najmlađih generacija”, navedeno je u opisu na stranici Zavoda.

Knjiga je u prodaji i košta 12 KM.

O piscu

Dimitrije Obradović, crkvenog imena Dositej, rođen je u Čakovu u Tamiškom Banatu. Otac mu se zvao Đurađ, a po zanimanju je bio ćurčija i trgovac, a majka Kruna bila je kćerka Ranka Paunkića iz Semartona. Mali Dimitrije je nakon očeve i majčine smrti dospio kod tetka. Osnovnu školu je pohađao u mjesnoj srpskoj školi, a budući da je pokazao ljubav prema knjigama, tetak odluči da ga dadne da uči za popa. Čitanje žitija svetaca opčinilo je Dimitrija, pa je htio čak i da ode sa nekim prosjačkim kaluđerima iz Dečana u Tursku da se posveti. Tetak ga je zbog toga odveo u Temišvar, kod jednog jorgandžije, ali to ga nije spriječilo da kasnije ode u manastir Hopovo, gdje se zakaluđerio i postao Dositej.

Filter 2019