Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Nećemo biti zemlja u kojoj će ambasadori određivati pravac kretanja i razvoja

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da Republika Srpska neće biti zemlja u kojoj će ambasadori određivati pravac kretanja i pravac razvoja, već će sam narod u Srpskoj odlučivati o sebi, pa tako i u slučaju djevojčica iz Istočnog Sarajeva i Zvornika kojima Ambasada Velike Britanije nije dala vize za odlazak u Mančester na učešće na Seniorskom prvenstvu Evrope.

“Nadam se da će ove djevojčice dobiti priliku da se takmiče u nekim drugim zemljama i da će ova negativna uspomena vrlo brzo za njih postati prošlost”, rekao je Ćosić Srni reagujući na odluku Ambasade Velike Britanije da odbije vize reprezentativkama BiH u tekvondou Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika.

Ćosić ističe da, nažalost, ovakvi postupci Ambasade Velike Britanije po ko zna koji put pokazuju kako se primjenjuju aršini i demokratija od zemalja koje, navedno, njeguju vrhunske vrijednosti demokratije i slobode svih vrsta.

“Ako ste došli u poziciju da ste izuzetno razvijena zemlja i imate svoju ambasadu u jednoj zemlji kao što je BiH i na ovakav način ograničavate kretanje sportistima i onemogućavate njihove odlaske na sportska takmičenja, jasno govori kolika je izražena vaša politička opredjeljenost i vaša politička frustacija rukovodstvom Republike Srpske”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ovakve poruke narodu i javnosti Republike Srpske treba da budu najbolji pokazatelj u kom pravcu mi treba da se krećemo.

Ćosić je zapitao kome su krive dvije djevojčice iz Republike Srpske, šta su one kome skrivile, osim što su imale namjeru da se pojave na jednom sportskom takmičenju i pokažu svoje sposobnosti u sportu?

“Ovakav potez govori samo o istinskim namjerama zapadnih moćnika i predstvanika zapadnih zemalja koji svoje političke frustracije na ovaj način liječe u jednoj zemlji kao što je ova nesretna BiH”, istakao je on.

Ćosić je naglasio da je BiH zemlja kako treba, onda bi Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara i zvaničnici sa nivoa BiH reagovali i osudili ovakav potez i uputili diplomatsku notu prema britanskoj Ambasadi.

Ćosić ističe da ovaj postupak pokazuje šta narod u Republici Srpskoj može očekivati od zapadnih moćnika, dok u Federaciji, vjerovatno, likuju i nisu spremni ni da osude ovakav potez britanske Ambasade.

Ambasada Velike Britanije odbila je vize reprezentativkama BiH u tekvondou Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika, dok su ostalim članovima reprezentacije Nedžadu Husiću, Dinku Šegedinu, Petri Ždero i treneru Harisu Husiću vize odobrene.

Prethodno je britanska Ambasada uskratila vize polovini članova Tekvondo reprezentacije Srbije.

Evropsko prvenstvo u Mančesteru biće održano od 18. do 21. maja.

Filter 2019